ارتباط ویتامین دی و افسردگی

0
1,857
328375.jpeg alt_text
328375.jpeg caption

ارتباط ویتامین دی و افسردگی

ویتامین D یکی از ویتامین های محلول در چربی است که به سلامتی و استحکام استخوان ها، رشد سلول ها و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید یکی از راه های تأمین این ویتامین است، اما این ویتامین را می توان با مصرف برخی مواد غذایی و یا استفاده از مکمل های غذایی دریافت کرد. کمبود این ویتامین سبب بروز مشکلاتی همچون نرمی استخوان در بزرگسالان، تغییر شکل و شکننده شدن استخوان ها، بیماری های قلبی، سرطان، راشیتیسم در کودکان و آسیب غضروف مفاصل می شود.

 

تاثیر کمبود ویتامین دی بر روی خلق و خو

اما علاوه بر مشکلات جسمی، کمبود این ویتامین روی خلق و خو اثر داشته و باعث بروز افسردگی و سایر مشکلات رفتاری می شود. فردی که به دلیل کمبود ویتامین D دچار افسردگی شده است در کنار علائمی همچون خستگی، درد استخوان، درد عضلات و مفاصل؛ احساس اندوه و ناامیدی دارد، به خودکشی و مرگ فکر می کند، دچار بی خوابی یا پرخوابی می شود، از انجام فعالیت های مورد علاقه اش لذت نمی برد، بی حال و کسل است، دچار کاهش یا افزایش زیاد وزن می شود، دچار اضطراب، فراموشی و کاهش تمرکز می شود، علاوه بر این ها، دچار سردرد و کمردرد است و میل جنسی پایینی دارد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، بین افسردگی و کمبود ویتامین D رابطه وجود دارد، در واقع تمام افراد مبتلا به افسردگی دچار کمبود ویتامین D بودند. مطالعه دیگری نشان داد که احتمال بروز افسردگی در افرادی که میزان ویتامین D در آن ها پایین است، بیشتر از سایرین است. در مطالعه دیگری بیان شد که گیرنده های ویتامین D در قسمتی از مغز قرار دارند که با خلق و خو و افسردگی در ارتباط است، بنابراین کمبود این ویتامین موجب ابتلای فرد به افسردگی می شود. براساس مطالعه دیگری مشخص شد که کمبود ویتامین D باعث بروز افسردگی و پیشرفت آن شده، و مصرف این ویتامین به بهبود افسردگی و پیشگیری از بروز آن کمک می کند. در مطالعه دیگری بیان شد که افرادی که دچار افسردگی بودند و سطح ویتامین D آن ها از سایرین بیشتر بود، نسب به افرادی که سطح ویتامین D پایین تری داشتند، دچار افسردگی خفیف تری بودند.

 

کمبود ویتامین دی و افسردگی

 

 

درمان افسردگی

دریافت ویتامین D به میزان کافی، باعث سلامت عمومی و حس تندرسی می شود، اما به تنهایی قادر به درمان افسردگی نیست. مطالعات صورت گرفته در این زمینه هم نشان دادند که مصرف این ویتامین کمکی به درمان افسردگی نمی کند و تنها ممکن است علائم آن را کاهش دهد. برای درمان افسردگی پزشک از دارو استفاده می کند و در کنار آن به بیمار توصیه می کند که ورزش کند و سبک زندگی خود را تغییر دهد و تغذیه سالم داشته باشد، تا علائم افسردگی بهبود پیدا کند.

 

درمان کمبود ویتامین دی

استفاده از راه های زیر به برطرف کردن کمبود ویتامین D کمک کرده و باعث بهبود علائم افسردگی و جلوگیری از بروز آن می شود:

 

  • نور خورشید

همان طور که بیان شد، یکی از راه های تأمین ویتامین D مورد نیاز بدن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. بنابراین محدودیت قرارگیری در معرض نور خورشید باعث کمبود ویتامین D می شود. به طور کلی لازم است افراد در طول روز بین 15 دقیقه تا 2 ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرند تا دچار کمبود این ویتامین نشوند.

 

  • رژیم غذایی

برخی از مواد غذایی حاوی ویتامین D هستند، بنابراین گنجاندن این مواد غذایی در رژیم غذایی به تأمین ویتامین D مورد نیاز بدن کمک می کند. مصرف ماهی های چرب همچون سالمون و ماکرل، روغن ماهی، چربی های حیوانی، قارچ، زرده تخم مرغ، و مواد غذایی غنی شده با ویتامین D همچون: شیر، ماست، غلات صبحانه و آب پرتقال از بروز کمبود ویتامین D و افسردگی جلوگیری می کند. به همین دلیل معمولاً افرادی که گیاه خواری می کنند با کمبود ویتامین D روبرو می شوند. بنابراین بهتر است در کنار مصرف مواد غذایی مذکور، با تجویز پزشک دوز کافی از مکمل های حاوی این ویتامین را دریافت کنید.

 

  • کاهش وزن

چاقی و شاخص توده بدنی بالاتر از 30، باعث کمبود ویتامین D می شود. زیرا این افراد نسبت به سایرین به ویتامین D بیشتری نیاز دارند، بنابراین با ورزش و کاهش وزن می توانید این کمبود را جبران کنید.

 

کمبود ویتامین دی و تاثیر آن بر ترشح هورمون ها

به طور کامل مشخص نیست که ویتامین D چگونه مانع از بروز افسردگی می شود، اما به نظر می رسد این ویتامین روی میزان ترشح مونوآمین هایی همچون سروتونین و عملکرد آن ها اثر دارد، زیرا داروهای افسردگی هم باعث ترشح بیشتر سروتونین و درمان افسردگی می شوند.

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص تغذیه و روانشناس ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید