در دهان، گلو و راه های تنفسی، غددی وجود دارند که مسئول تولید مخاط هستند، به طوریکه روزانه 1 الی 2 لیتر مخاط توسط این غدد تولید می شود در این مقاله به بررسی روش های درمان خلط گلو میپردازیم.
مخاط تولید شده به مرطوب شدن دهان، گلو و راه های تنفسی کمک کرده و مواد خارجی و عوامل بیماری ها را به دام می اندازد و قبل از ورود آن ها به بدن و ایجاد بیماری، آن ها را از بین می برد.
مخاط تولید شده به دلیل ترکیب شدن با بزاق، در شرایط عادی بدون اینکه فرد متوجه شود، توسط او بلعیده می شود.
اما وقتی فرد دچار بیماری می شود، میزان تولید مخاط بیشتر شده و مخاط غلیظ تر می شود، از سوی دیگر، در زمان بیماری، ترشحات اضافی بینی، به صورت آبریزش بینی خارج می شود، هنگامی که مخاط و ترشحات بینی، پشت گلو بریزد، باعث ایجاد خلط می شود.
به عبارت دیگر، تجمع ترشحات در پشت بینی، باعث بروز خلط و ظهور علائمی همچون سرفه همراه با خلط، احتقان گلو و تنگی نفس می شود.
علت خلط گلو
اما برخی افراد ممکن است به طور دائم دچار خلط باشند و مجبور باشند به طور دائم گلوی خود را صاف کنند، در این شرایط گفته می شود که فرد دچار خلط دائمی گلو است. این عارضه به علل زیر ایجاد می شود:
-
عفونت ریه
همانطور که ذکر شد، راه های هوایی، از جمله ریه ها، به طور دائم برای مرطوب نگه داشتن راه های هوایی و پاکسازی مجاری تنفسی، مخاط تولید می کنند، این ترشحات به وسیله های مژک ها از ریه ها خارج می شوند.
وقتی فرد دچار بیماری و التهاب است، ترشحات ریه ها زیاد می شود و مژک ها قادر به تخلیه کامل این ترشحات از ریه نیستند، در نتیجه تجمع این ترشحات در ریه، باعث ایجاد خلط می شود.
-
سیگار کشیدن
افراد سیگاری، به دلیل عملکرد ضعیف مژک ها، دچار خلط دائمی گلو می شوند.
-
سینوزیت
سینوس ها حفره های توخالی موجود در جمجمه هستند که ترشحات آن ها از طریق مجاری خروجی به حلق و بینی می ریزد. تجمع ترشحات در سینوس ها، باعث بروز سینوزیت مزمن و خلط دائمی گلو می شود.
-
آلرژی
ابتلا به آلرژی، باعث عفونت بینی، التهاب و ترشح دائمی خلط می شود. همچنین، در برخی افراد، ابتلا به پولیپ های بینی باعث عدم تخلیه ترشحات سینوس ها، و بروز عفونت و خلط دائمی گلو می شود.
-
ریفلاکس معده
در برخی افراد، به دلیل شل بودن دریچه بین مری و معده، ترشحات اسیدی معده به قسمت گلو رسیده و باعث التهاب و افزایش ترشحات گلو، و در نتیجه ایجاد خلط می شود.
-
عفونت گوش میانی
صداها از طریق مجرای گوش میانی، به پرده گوش می رسند. در صورتی این مجرا به وسیله مخاط بسته شود، فرد دچار مشکل شنوایی، درد مجرای گوش و در موارد شدید، دچار خلط پشت گلو می شود.
روش های درمان خلط گلو
جهت درمان خلط دائمی گلو، ابتدا باید مشکلات و بیماری های مذکور را برطرف کرد. استفاده از روش های درمانی زیر، به برطرف شدن خلط دائمی گلو کمک می کند:
-
بخور
استفاده از بخور، یکی از راه های قدیمی درمان مخاط و خلط است. با استفاده از بخور و دوش بخار، خلط سریع تر از بدن خارج می شود.
-
دمنوش زنجبیل و فلفل سیاه و عسل
استفاده از این دمنوش، باعث کاهش خلط شده و به بهبود سرفه، سرماخوردگی، گلودرد و آبریزش بینی کمک می کند.
پیشنهاد مطالعه: خلط خونی
-
نوشیدن مایعات
مصرف مایعات و غذاهایی همچون سوپ، باعث رقیق شدن مخاط و خلط شده و گرفتگی را کاهش می دهد.
-
آب نمک
غرغره کردن آب نمک و شستشوی گلو و بینی با آن، باعث کاهش التهاب و از بین رفتن باکتری های عفونت زا شده، در نتیجه تولید خلط را کاهش می دهد.
-
روغن اکالیپتوس
این روغن، یکی از بهترین درمان های خانگی خلط است. اما باید توجه داشت که روش استفاده از این روغن به این صورت است که باید مقداری از آن را با روغن های رقیق کننده ترکیب کنید و به قفسه سینه بمالید. این کار باعث سرفه کردن شده و به خروج خلط از بدن کمک می کند.
-
کمپرس گرم
قرار دادن کمپرس گرم روی چشم ها، بینی و گونه ها، به خارج شدن مخاط کمک می کند.
-
سیر و عسل
استفاده از این ترکیب، به رفع خلط کمک می کند، زیرا سیر باعث از بین رفتن خلط شده و عسل به آرامش و راحتی گلو کمک می کند.
-
لیمو
آب لیمو باعث شل شدن مخاط و خلط شده، و به دلیل وجود ویتامین C و خاصیت ضدباکتریایی آن، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
-
پیاز
پیاز به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و ضدباکتریایی، به درمان خلط گلو کمک می کند.
-
سرکه سیب
غرغره کردن مخلوطی از سرکه سیب و آب، باعث چسبیدن خلط به این مخلوط و در نتیجه کاهش خلط گلو می شود.
-
سوپ مرغ
مصرف این سوپ در دوران بیماری، باعث باز شدن راه های هوایی، تسکین گلودرد و رفع خلط می شود.
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص گوش و حلق و بینی ما نوبت بگیرید.