علت دیدن لکه سفید در چشم بزرگسالان و نوزادان چیست؟

3
98,258
لکه سفید روی چشم

آیا به تازگی متوجه لکه سفید روی چشم خود شده‌اید که قبلا وجود نداشت؟ دیدن لکه‌های سفید در چشم، چه در بزرگسالان و چه در نوزادان، می‌تواند نگران کننده باشد. این لکه‌ها ممکن است در قسمت‌های مختلف چشم ظاهر شوند و دلایل مختلفی داشته باشند.

علاوه بر لکه‌های سفید، لکه‌های چشم می‌تواند در چندین رنگ از جمله قهوه‌ای و قرمز وجود داشته باشند. شرایط مختلفی می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های سفید روی چشم شما شوند. در این مقاله، به بررسی علل رایج ایجاد لکه‌های سفید در چشم، اینکه آیا آنها مضر هستند یا نه و روش‌های تشخیص و درمان آن می‌پردازیم.

پیشنهاد مطالعه: انحراف چشم یا لوچی در کودکان و نوزادان

آیا لکه‌های سفید روی چشم خطرناک هستند؟

در صورت مشاهده هرگونه تغییر در چشم‌ها مانند ظاهر شدن یک لکه سفید، همیشه ویزیت شدن توسط یک چشم پزشک حائز اهمیت است. حتی اگر علائم خفیفی ایجاد کنند، گاهی اوقات این مشکل می‌تواند بر بینایی شما تأثیر بگذارد. برخی از علائم مانند درد یا تغییر در بینایی می‌تواند علامت اورژانسی برای مراجعه به چشم پزشک باشد.

اگر چنین شرایط نگران کننده ای برای شما ایجاد شده، می‌توانید با متخصصین چشم طبینجا در این باره مشورت نمایید.

علت بروز لکه سفید در چشم

علل دیدن لکه سفید در چشم بزرگسالان و نوزادان

چندین عامل وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد لکه سفید روی چشم شود که عبارتند از:

بیماری کوتز (Coats disease)

بیماری کوتز یک بیماری نادر است که بر شبکیه چشم تأثیر می‌گذارد و عمدتا در کودکان و نوجوانان ظاهر می‌شود. شبکیه قسمتی از چشم است که نور و رنگ را تشخیص داده و اطلاعات آن را از طریق عصب بینایی به مغز شما ارسال می‌کند.
در بیماری Coats، عروق خونی شبکیه به طور طبیعی رشد نمی‌کنند و خون در شبکیه چشم نشت می‌کند. این نشت خون می‌تواند باعث تورم و ایجاد یک توده سفید در مردمک به ویژه هنگامی که در معرض نور قرار می‌گیرد، بشود.
بیماری کوتز معمولاً فقط یک چشم را درگیر می‌کند. با این حال، در موارد نادر، می‌تواند هر دو چشم را درگیر کند. در موارد شدیدتر، این بیماری می‌تواند منجر به از دست دادن بینایی شود. علت این وضعیت در حال حاضر مشخص نیست.

رتینوبلاستوما

رتینوبلاستوما یک نوع سرطان نادر است و از شبکیه شروع می‌شود. جهش‌های ژنتیکی در شبکیه باعث ایجاد رتینوبلاستوما می‌شود. همچنین می‌توان این جهش‌ها را از والدین به ارث برد.
اگرچه رتینوبلاستوما می‌تواند در بزرگسالان ایجاد شود، اما بیشتر در کودکان زیر 5 سال رخ می‌دهد. این وضعیت می‌تواند فقط یک چشم یا هر دو چشم را درگیر کند. افراد مبتلا به رتینوبلاستوما ممکن است متوجه یک دایره سفید رنگ در مردمک خود شوند، به ویژه هنگامی که نور به داخل چشم میتابد.

درمان رتینوبلاستوما بسته به مرحله و گستردگی سرطان با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. این روش‌ها می‌تواند شامل جراحی برای برداشتن تومور یا کل چشم، استفاده از روش شیمی درمانی و یا پرتو درمانی، از بین بردن تومورهای کوچک با استفاده از لیزر درمانی و یا کرایوتراپی (استفاده از سرما برای تخریب تومورهای کوچک) می‌شود.

زخم قرنیه

قرنیه بیرونی‌ترین قسمت چشم شماست که به محافظت از چشم در برابر ذرات مضر کمک می‌کند و همچنین در تمرکز بینایی نقش دارد.
زخم قرنیه یک زخم باز است که روی قرنیه ایجاد می‌شود. لکه سفید روی قرنیه می‌تواند یکی از علائم آن باشد. زخم قرنیه قادر به تهدید بینایی بوده و به عنوان یک اورژانس چشم در نظر گرفته می‌شود. افرادی که در معرض ابتلا به زخم قرنیه قرار دارند شامل:

  • افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند در صورت عدم رعایت بهداشت لنزهای تماسی می‌تواند باعث ایجاد عفونت و در نهایت زخم قرنیه شود.
  • افرادی که در معرض ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و ابتلای به تبخال چشمی قرار گرفته‌اند و به طور کلی ابتلا به عفونت از طریق باکتری‌، ویروس‌، قارچ‌ و انگل‌ها می‌توانند باعث عفونت و زخم قرنیه شوند.
  • افرادی که دچار آسیب چشمی، خراش‌های سطحی، سوختگی‌های شیمیایی یا حرارتی و ضربه‌های مستقیم به چشم می‌شوند.
  • افرادی که چشمان خشکی دارند.
  • بیماری‌های خود ایمنی و دیابت می‌توانند خطر ابتلا به زخم قرنیه را افزایش دهند.

شرایطی به نام کراتیت قبل از تشکیل زخم قرنیه ایجاد می‌شود و به معنای التهاب قرنیه است. این وضعیت اغلب به دلیل عفونت ایجاد می‌شود، اگرچه دلایل غیر عفونی مانند آسیب یا بیماری خود ایمنی نیز ممکن است به آن دامن بزنند.

موارد مختلفی می‌تواند باعث ایجاد زخم قرنیه شود، از جمله:

  • عفونت‌های باکتریایی ناشی از ارگانیسم‌هایی مانند استافیلوکوکوس ارئوس و سودوموناس آیروژینوزوآ
  • عفونت‌های ویروسی ناشی از HSV، ویروس واریسلا زوستر یا سایتومگالوویروس
  • عفونت‌های قارچی، مانند عفونت‌های ایجاد شده توسط قارچ‌هایی مانند آسپرژیلوس و کاندیدا
  • عفونت آکانتاموبا، که توسط انگلی در آب و خاک شیرین ایجاد می‌شود
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس
  • آسیب یا ضربه به چشم

جراحی آب مروارید چشم

آب مروارید (کاتاراکت)

آب مروارید زمانی اتفاق می‌افتد که عدسی چشم کدر می‌شود. عدسی قسمتی از کره چشم شماست که نور را متمرکز می‌کند تا تصاویر آنچه می‌بینید بر روی شبکیه شما قابل مشاهده باشد.
آب مروارید اغلب به آرامی پیشرفت می‌کند، اما می‌تواند به مرور زمان بر بینایی شما تأثیر بگذارد. با شدت یافتن آب مروارید، ممکن است متوجه شوید که عدسی چشم شما به رنگ کدر مایل به سفید یا زرد تغییر می‌کند.
موارد مختلفی می‌تواند باعث آب مروارید شود، از جمله سن، سایر بیماری‌های چشمی و بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت. حتی امکان وجود آب مروارید مادرزادی از بدو تولد نیز وجود دارد. بنابراین یکی از دلایل مشاهده لکه سفید روی قرنیه چشم نوزاد می‌تواند ناشی از آب مروارید مادرزادی باشد.

علل ایجاد آب مروارید

  • افزایش سن: شایع‌ترین علت آب مروارید است. با افزایش سن، پروتئین‌های موجود در عدسی تغییر شکل داده و باعث کدر شدن آن می‌شوند.
  • عوامل ژنتیکی: برخی افراد به دلیل عوامل ارثی مستعد ابتلا به آب مروارید هستند.
  • دیابت: دیابت کنترل نشده می‌تواند به عدسی چشم آسیب رسانده و باعث ایجاد آب مروارید شود.
  • جراحت چشم: ضربه به چشم یا جراحی‌های قبلی چشم می‌توانند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهند.
  • مصرف برخی داروها: برخی داروها مانند کورتیکوستروئیدها می‌توانند باعث ایجاد آب مروارید شوند.
  • قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید: ،قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید بدون استفاده از عینک آفتابی مناسب می‌تواند به عدسی چشم آسیب برساند و باعث بروز آب مروارید شود.

دیستروفی قرنیه

دیستروفی قرنیه یا تحلیل قرنیه زمانی ایجاد می‌شود که رسوبات غیرطبیعی روی قرنیه تجمع یافته و بر بینایی تأثیر بگذارد. انواع مختلفی از دیستروفی قرنیه وجود دارد که برخی از آنها می‌توانند باعث ایجاد نقاط مات، کدر یا ژلاتینی روی قرنیه شوند.
دیستروفی قرنیه به طور معمول به آرامی پیشرفت می‌کند و می‌تواند هر دو چشم را درگیر کند. این وضعیت همچنین اغلب ارثی هستند.

انواع دیستروفی قرنیه

انواع مختلفی از دیستروفی قرنیه وجود دارد که هر کدام لایه خاصی از قرنیه را تحت تاثیر قرار می‌دهند. برخی از انواع شایع عبارتند از:

  • دیستروفی فوکس: یکی از شایع‌ترین انواع دیستروفی قرنیه است که با ایجاد رسوبات در لایه‌های داخلی قرنیه مشخص می‌شود.
  • دیستروفی اندوتلیال: در این نوع، لایه داخلی قرنیه که اندوتلیوم نام دارد، آسیب می‌بیند و باعث تورم قرنیه می‌شود.
  • دیستروفی استرومال: در این نوع، لایه میانی قرنیه که استروما نام دارد، تحت تاثیر قرار می‌گیرد و باعث ایجاد رسوبات می‌شود.

پنگوکولا و ناخنک چشم

هر دو پنگوکولا و پتریژیوم، ضایعاتی هستند که روی ملتحمه چشم ایجاد می‌شوند. ملتحمه پوشش شفاف روی قسمت سفید چشم است. اشعه ماوراء بنفش (UV)، خشکی چشم و قرار گرفتن در معرض باد یا گرد و غبار باعث ایجاد هر دوی این شرایط می‌شوند.

پنگوکولا شبیه یک برجستگی یا نقطه سفید مایل به زرد است. این وضعیت اغلب در گوشه داخلی چشم رخ می‌دهد. به عبارتی این وضعیت نوعی ضایعه داخل سفیدی چشم است که ممکن است از پروتئین یا کلسیم تشکیل شده باشد.

ناخنک دارای رنگی شبیه گوشت است که روی قرنیه رشد می‌کند. ممکن است به صورت یک بیماری پینگوکولا شروع شده و به اندازه‌ای بزرگ شود که بر بینایی تأثیر بگذارد.

درمان ناخنک چشم به اندازه و شدت آن بستگی دارد. در موارد خفیف، قطره‌های چشمی و استفاده از عینک آفتابی کافی است. در موارد شدیدتر، ممکن است به جراحی نیاز باشد.

کارسینوم سلول های سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma)

SCC یک نوع سرطان پوست است. همچنین می‌تواند ملتحمه شما را تحت تاثیر قرار دهد. افراد مبتلا به این نوع سرطان ممکن است متوجه رشد لکه سفید در سطح چشم خود شوند.
کارسینوم سلول‌های سنگفرشی اغلب فقط بر یک چشم تأثیر می‌گذارد. عوامل خطرساز SCC موثر بر ملتحمه شامل قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش، سیگار کشیدن HIV و ایدز، سیستم ایمنی ضعیف، HPV و کونژونکتیویت آلرژیک و سابقه خانوادگی است.

عوامل دیگری که ممکن است بر روی ایجاد لکه سفید در چشم تأثیر بگذارند

  • آلرژی‌ها:واکنش‌های آلرژیک می‌توانند باعث قرمزی، خارش و ایجاد لکه‌های سفید در چشم شوند.
  • خشکی چشم: خشکی چشم می‌تواند باعث تحریک و ایجاد لکه‌های سفید در چشم شود.
  • کمبود ویتامین‌ها: کمبود برخی ویتامین‌ها، مانند ویتامین A، می‌تواند باعث ایجاد تغییرات در چشم شود.

درمان لکه سفید در چشم

درمان لکه سفید در چشم

درمان لکه سفید روی چشم می‌تواند به وضعیت ایجاد کننده آن بستگی داشته باشد. برخی از گزینه‌های درمانی احتمالی عبارتند از:

استفاده از قطره‌های چشمی

قطره چشم می‌تواند به کاهش سوزش یا احساس گیر افتادن چیزی در چشم شما کمک کند. در برخی موارد، قطره چشم ممکن است حاوی استروئیدهایی باشد که به التهاب کمک می‌کند و یا شامل آنتی بیوتیک باشد که باعث درمان عفونت چشمی و ترمیم بافت می‌شود.

داروهای ضد میکروبی و آنتی بیوتیک

این داروها به مبارزه با عفونت‌های ناشی از میکروب‌ها، مانند مواردی که در زخم قرنیه مشاهده می‍‌شود، کمک می‌کند. نوع تجویز شده که داروی خوراکی، تزریقی و یا به صورت پماد باشد به عوامل خارجی که باعث عفونت چشم شده‌اند، شدت بیماری و تشخیص پزشک بستگی دارد.

کرایوتراپی

کرایوتراپی از سرمای شدید برای کمک به درمان بیماری استفاده می‌کند. می‌توان از آن برای از بین بردن سلول‌های سرطانی در رتینوبلاستوما و SCC و همچنین برای از بین بردن عروق خونی غیرطبیعی در بیماری کوتز استفاده کرد.

لیزر درمانی

لیزرها می‌توانند برای درمان رتینوبلاستوما استفاده شوند. آنها با تخریب رگ‌های خونی تامین کننده تومور عمل می‌کنند. آنها همچنین می‌توانند برای کوچک کردن یا از بین بردن عروق خونی غیرطبیعی مشاهده شده در بیماری کوتز استفاده شوند.

عمل جراحی

اگر زخم قرنیه یا دیستروفی قرنیه به قرنیه شما آسیب رسانده باشند، ممکن است پیوند قرنیه یک گزینه درمانی محسوب شود. در این جراحی، قرنیه آسیب دیده با قرنیه یک اهدا کننده سالم جایگزین می‌شود. حذف قسمت‌های آسیب دیده قرنیه می‌تواند برخی از دیستروفی‌های قرنیه را درمان کند. این عمل می‌تواند به بافت سالم اجازه دهد تا در ناحیه رشد کند. با این حال، در برخی موارد، این بیماری ممکن است دوباره عود کند.

  • آب مروارید نیز با جراحی درمان پذیر است. در طی عمل، عدسی کدر شده برداشته شده و با عدسی مصنوعی جایگزین می‌شود.
  • برخی از تومورهای کوچکتر در سطح چشم، مانند تومورهای مشاهده شده در SSC، ممکن است با جراحی برداشته شوند. ناخنک بزرگتر را نیز می‌توان با این روش درمان کرد.
  • در مواردی که تومور بزرگ است یا نگرانی در مورد گسترش سرطان وجود دارد، ممکن است کل چشم با جراحی تخلیه شود. پس از این جراحی، می توان از ایمپلنت چشم و چشم مصنوعی در محل چشم استفاده کرد.

درمان های سرطان

اگر مبتلا به بیماری مانند رتینوبلاستوما یا SCC باشید، پزشک ممکن است درمان‌هایی مانند شیمی درمانی یا پرتودرمانی را به شما توصیه کند.

توصیه‌هایی مهم برای جلوگیری از بروز لکه سفید در چشم

خوددرمانی نکنید

از استفاده خودسرانه از داروهای چشمی بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

عینک آفتابی مناسب استفاده کنید

استفاده از عینک آفتابی با محافظت کامل در برابر اشعه UV می‌تواند از آسیب به چشم‌ها جلوگیری کند.

به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید

حتی اگر مشکلی در چشم خود احساس نمی‌کنید، به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید تا از سلامت چشم‌هایتان اطمینان حاصل کنید.

منبع

سوالات متداول در مورد لکه سفید در چشم بزرگسالان و نوزادان

آیا لکه سفید در چشم خطرناک است؟

خطرناک بودن لکه سفید در چشم به علت ایجاد آن بستگی دارد. برخی از لکه‌های سفید ممکن است بی ضرر باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی باشند و نیاز به بررسی توسط پزشک دارد. بنابراین در صورت مشاهده هر علامت غیر عادی در چشم خود توسط متخصص چشم پزشک ویزیت شوید.

آیا لکه سفید در چشم قابل درمان است؟

در بسیاری از موارد لکه سفید در چشم قابل درمان است. درمان به علت ایجاد لکه بستگی دارد.

آیا لکه سفید در چشم می‌تواند باعث نابینایی شود؟

در برخی موارد شدید، مانند تومورهای چشمی یا برخی بیماری‌های شبکیه، لکه سفید می‌تواند باعث کاهش بینایی یا حتی نابینایی شود.

آیا لکه سفید در چشم مسری است؟

در برخی موارد، مانند عفونت‌های ویروسی، لکه سفید ممکن است مسری باشد.

آیا لکه سفید در چشم همیشه با تاری دید همراه است؟

خیر، لکه سفید در چشم همیشه با تاری دید همراه نیست. در برخی موارد، لکه سفید ممکن است بدون ایجاد تغییری در بینایی دیده شود.

5/5 - (1 امتیاز)

3 دیدگاه‌ها

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید