در هفته سی و چهار بارداری، شکم شما همچنان در حال افزایش بوده و ممکن است باعث کمردرد و ناراحتی در پشت شما شود. اگر از بارداری خسته شدهاید، به یاد داشته باشید که فقط یک ماه تا به دنیا آمدن کودک شما باقی مانده است.
در این مقاله، با تغییرات بدن و زندگی مادر، تغییرات جنین، احتمال زایمان زودرس در هفته ۳۴ بارداری، عوارض بارداری، مراقبتهای پزشکی و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته ۳۴ آشنا میشوید.
اگر در هفته سی و چهارم بارداری به سر میبرید از طریق مشاوره آنلاین با دکتر زنان زایمان در سایت طبینجا با پزشک خود در ارتباط باشید تا با خیال آسوده دوران بارداری خود را سپری کنید.
تغییرات بدن و زندگی مادر در هفته سی و چهار بارداری
در روزهای پیش رو هفته سی و چهار بارداری، ممکن است با مشکلاتی مانند یبوست، سوءهاضمه، سوزش سر دل، ورم مچ پا و پاها، و گرفتگی عضلات پا مواجه شوید. همچنین، احساس هیجان برای دیدن کودکتان در آغوشتان را تجربه میکنید. گاهی احساس میکنید که نمیتوانید تا زمان زایمان صبر کنید، و گاهی هم احساس میشود که بارداری خیلی زود گذشته و باید لحظات باقیمانده را ارزشمند بدانید.
در هفته ۳۴ بارداری، ممکن است نگرانی درباره وجود مشکلی در جنین نیز وجود داشته باشد. برخی مواقع این نگرانیها ممکن است باعث شوند که زنان خیالاتی شده و هر نشانهای را به عنوان اثبات وجود مشکل تفسیر کنند. از این آسیبهای فکری دور بمانید و در صورت نیاز با پزشکتان صحبت کنید.
پیشنهاد مطالعه: هفته سی و سوم بارداری
تغییرات جنین در هفته ۳۴ بارداری
در هفته ۳۴ بارداری، وزن تقریبی جنین به ۴.۲ کیلوگرم و قد آن حدوداً ۴۶ سانتیمتر میرسد. اگر نوزاد پسر باشد، در این هفته بیضهها داخل کیسه بیضه قرار میگیرند. اما اگر بیضهها داخل کیسه بیضه نبودند، نیازی به نگرانی نیست، زیرا این اتفاق معمولاً نرمال محسوب میشود.
تا یکسالگی، بیضهها ممکن است به کیسه بیضه منتقل شوند، اما اگر پزشک وضعیت نوزاد را نرمال اعلام کرد، نیازی به نگرانی درباره سلامت دستگاه تناسلی و تولیدمثل او نیست. در هفته سی و چهار بارداری، تجمع چربی در بدن جنین به حداکثر میرسد.
این تجمع چربی یکی از بخشهای مهم تکامل بدن جنین است و نشان از تکامل طبیعی بدن او دارد. مقدار چربی در بدن جنین که به تنظیم دمای بدن او پس از تولد کمک میکند، طبیعی و ضروری است.
احتمال زایمان زودرس در هفته سی و چهار بارداری
در هفته سی و چهار بارداری، اگر جنین بهصورت زودرس متولد شود، ریههای او کاملاً شکل گرفته است و هیچ اختلالی در سلامتی او بوجود نمیآید. با این حال، با وجود تکمیل اندام تنفسی و سایر اندامهای بدن، احتمال این وجود دارد که نیاز به انتقال به بخش NICU (مراقبتهای ویژه کودکان) وجود داشته باشد.
تولد نوزاد در هفته سی و چهارم بارداری و بستری شدنش در بخش NICU لزوماً نشانهای از خطر برای سلامت او نیست، بلکه این اقدام با هدف تکمیل رشد جنین انجام میشود. به همین دلیل، به مادران باردار توصیه میشود که برای زایمان، بیمارستانی که بخش NICU دارد را انتخاب کنند، تا در صورت لزوم، نوزاد در آنجا مورد مراقبت قرار گیرد.
عوارض شایع در هفته سی و چهار بارداری
در هفتههای ۳۴ تا هفته ۳۶ بارداری، ممکن است مادران حالات جدید و شدیدتری را تجربه کنند و عوارضی نیز ممکن است ظاهر شوند. برخی از عوارض شایع در هفته سی و چهار بارداری عبارتند از:
- احساس خستگی شدید و دائمی
- اختلال در خواب و برهم خوردن ساعت خواب
- تغییرات محسوس در خلقیات مادر
- تکرر ادرار
- ورم کردن پاها
- تهوع و استفراغ
ورم پا ها و بدن در هفته سی و چهار بارداری
این ورم طبیعی است. اما اگر ناگهانی رخ دهد و همراه با درد شکمی، سرگیجه و سردرد باشد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. اگر به پهلوی چپ بخوابید و ورزش کنید، این ورم کم میشود.
حالت تهوع و استفراغ در هفته 34 بارداری
احساس استفراغ صبحگاهی در هفتههای پایانی بارداری زیاد عجیب نیست. با رشد سریع جنین، فضای رحم تقریباً پر شده و فشار بر روی معده افزایش مییابد که میتواند باعث تهوع و استفراغ مادر شود. این وضعیت گاهاً به دلیل کم شدن انقباضات شکمی رخ میدهد. برای کاهش این احساس ناخوشایند، میتوانید حجم وعدههای غذایی را کاهش دهید یا بیسکوئیت بخورید.
اگر با وجود کم کردن حجم غذا همچنان احساس تهوع صبحها به سراغتان میآید، ممکن است به دلیل مشکلات گوارشی باشد. در بیشتر موارد، این مشکلات آسیبی به جنین وارد نمیکنند، مگر اینکه تهوع ناشی از مشکل کبدی باشد و شما از آن بیاطلاع باشید. در این صورت، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
مراقبتهای پزشکی در هفته ۳۴ بارداری
اگر هنوز به اولین جلسه مراقبت پزشکی در سه ماهۀ سومتان نرفتهاید؛ که بهتر است بین هفته سی و یک بارداری و تا ۳۴ بارداری انجام شود، لازم است که در هفته سی و چهار بارداری حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.
در این جلسه علاوه بر بررسی وضعیت سلامت، پزشک مطمئن میشود که بارداری شما روند مناسبی دارد. شما هم میتوانید سؤالات خود را در مورد انتخاب روشهای زایمان و راههای تسکین درد زایمان از او بپرسید.
اگر rh خون شما منفی و rh پدر کودک مثبت است، احتمالاً در هفته بیست و هشتم بارداری آمپول پادتن rh یا روگام را تزریق کردهاید تا از عوارض مربوط به ناسازگاری خون مادر و جنین جلوگیری شود. اگر این تزریق را انجام نداده باشید، پزشکتان در این هفته باید یک تزریق از آمپول روگام را برای شما تجویز کند تا زمان تولد نوزاد، از مشکلات مرتبط با این موضوع پیشگیری شود.
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ ۳۴ بارداری
برخی زنان، زایمان زودتر از موعد دارند. اگر انقباضات رحم را در هفته سی چهار بارداری احساس کردید، ابتدا باید ببینید هر انقباض چقدر طول میکشد و فاصلۀ این انقباضات چقدر است، زیرا پزشک شما به این اطلاعات نیاز دارد.
در صورتیکه مطمئن بودید که اینها انقباضات کاذب براکستون هیکس نیستند و انقباضاتی منظم، ادامهدار و جدید رو به افزایش هستند، باید به پزشک خود مراجعه کنید. بهطور کلی، علائم زایمان زودرس که با وقوع آنها باید به بیمارستان بروید شامل موارد زیر هستند:
- انقباضات رحمی
- دردهای کرامپی شبیه قاعدگی
- فشار غیرعادی در لگن یا کمردرد
- لکهبینی یا خونریزی واژینال
- بیشتر یا رقیقتر شدن حجم ترشحات واژن
- تغییر رنگ در ترشحات واژن؛ مایل به صورتی یا قهوهای روشن
علاوه بر علائم زایمان زودرس، لازم است برای حفظ سلامتی خود و جنین، علائم بدن خود را تحت نظر بگیرید و در صورت داشتن هر یک از علائم زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- سردرد شدید
- تهوع و استفراغ
- حساسیت به لمس
- تورم ناگهانی صورت و دستها
- درد در ناحیۀ زیر دندهها و بالای شکم
- تغییر در بینایی مثل نابینایی موقت
- مشکلات دیداری مثل تاری دید و حساسیت به نور یا جرقه زدن چشم
اینها علائم پرهاکلامپسی یا مسمومیت حاملگی هستند که در صورت رسیدگی نکردن در زمان مناسب میتوانند خطراتی برای سلامت مادر و جنین داشته باشند. همچنین علائمی مانند تب، لرز کردن یا سوزش هنگام ادرار کردن نیز میتواند نشاندهنده عفونتهای مجاری ادرار باشد که بهتر است برای درمان آنها در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
در هفتههای پایانی مانند هفته سی و چهار بارداری انتظار و نگرانی بیشتر از هر زمان دیگری حس میشود. برای مقابله با این نگرانیها و استرس، با دوستان خود صحبت کنید و از حس خود به آنها بگویید. همچنین، ورزش و حرکت منظم میتواند به کاهش عوارض بارداری کمک کند و زایمان را راحتتر نماید.
برای اطمینان از سلامتی خود و جنین، آزمایشات و چکاپهای بارداری را در موعد مقرر انجام دهید. امروزه با پیشرفت خدماترسانی در حوزه درمان و پزشکی، میتوانید این خدمات را در منزل انجام دهید و نیازی به خارج شدن از منزل ندارید، زیرا مراکز خدمات درمانی و آزمایشگاهیهای زیادی این امکان را فراهم کردهاند.
سوالات متداول در مورد هفته سی و چهار بارداری
اکنون شما در ماه هشتم حاملگی هستید. اگر بخواهیم دقیق بگوییم، ۸ ماه و ۲ هفته از زمان شروع بارداری میگذرد.
در هفته ۳۴ هنوز جنین بلوغ کامل نرسیده و باید چند هفته دیگر در رحم بماند. نوزادی که در این هفته به دنیا بیاید نارس است. اما نوزاد با مراقبتهای پزشکی میتواند خارج از رحم زنده بماند.
بههیچوجه در طول بارداری نباید رژیم غذایی برای کاهش وزن داشته باشید. کاهش کالری دریافتی میتواند به شما و جنین آسیب وارد کند.
در ماههای آخر بارداری به دلیل رشد رحم و افزایش وزن، کمر درد طبیعی است. همچنین ممکن است به عصب سیاتیک فشار وارد شود و کمردرد را تشدید کند. هفته سی و چهار بارداری یعنی چند ماهگی؟
آیا زایمان در هفته ۳۴ بارداری خطرناک است؟
آیا رژیم گرفتن در هفته ۳۴ حاملگی مشکلی ندارد؟
چرا کمر درد در هفته سی و چهار بارداری شدیدتر میشود؟