پونکسیون کمری و یا مایغ مغزی نخایی

0
3,354
214496.jpeg alt_text
214496.jpeg caption

سطح داخلی بطن های مغزی توسط نوعی سلول پوششی به نام سلولهای آپاندیم پوشیده شده است. بیشترین میزان مایع مغزی نخاعی توسط بطن های جانبی مغز ترشح میشوند. وظیفه اصلی این مایع، حفاظت از مغز و نخاع در برابر ضربه می باشد. مغز و نخاع در این فضا شناور هستند، در غیر این صورت به هنگام راه رفتن مغز به طور پیوسته با جمجمه برخورد می کرد. مایع مغزی نخاعی به طور طبیعی شفاف و بدون رنگ بوده و  گلبول های سفید و قرمز در آن وجود ندارند و سطح‌ گلوکز طبیعی در این مایع بیشتر از دو سوم قند خون هم زمان می باشند.

 بیماریهای عفونی و عصبی

در جریان بیماریهای عفونی و عصبی، ممکن هست میزان قند و تعداد سلولهای مایع مغزی نخاعی دستخوش تغییرات شود. فاصله بین استخوان جمجمه و بافت مغز توسط پرده مننژ اشغال شده است. مننژ متشکل از سه لایه می باشد. این لایه ها در حد فاصله بین ستون مهره ها و طناب نخاعی نیز وجود دارند. لایه مننژ نه تنها سبب محافظت فیزیکی از مغز و نخاع میشود، از آسیب  عفونی مغز نیز جلوگیری می کند. سطحی ترین لایه که به استخوان متصل هست، سخت شامه نامیده میشود. لایه دوم آراکنویید نام دارد که حاوی مایع مغزی نخاعی می باشد. داخلی ترین لایه نرم شامه بود که به بافت مغز چسبیده و در سطح همه چین های مغزی وجود دارد.

بیماری مننژیت چیست؟

 

پونکسیون کمری

به التهاب ناشی از عوامب میکربی و شیمیایی پرده مننژ، مننژیت گفته می شود. شایعترین علت عفونی مننژیت، ویروس ها هستند اما باکتری و عوامل قارچی نیز می توانند علت مننژیت باشند. افراد مبتلا معمولا به دنبال یک بیماری عفونی ویروسی، دچار ادامه تب شده و گاهی تهوع، استفراغ، سردرد و ردور (سفتی گردن) پیدا میکند. در برخی موارد به دنبال تحریک قشر مغز توسط عفونت، تشنج به عنوان اولین علامت مننژیت ممکن هست تظاهر پیدا کند. از عوارض دیر رس مننژیت میتوان به ناشنوایی،افزایش فشار مغزی و.. اشاره کرد. در نوزادان علائم مننژیت ممکن هست به شکل معمول کودکان و بالغین دیده نشود. نوزادان معمولا دچار تب،بی حالی،کاهش رفلکس های نوزادی، خوب شیر نخوردن، گریه های بدون توجیه و گاهی تشنچ می شوند.

تشخیص بیماری مننژیت

تشخیص قطعی مننژیت از طریق آنالیز و بررسی مایع مغزی نخاعی داده می شود. بیماران مشکوک به مننژیت معمولا تحت پونکسیون کمری قرار گرفته و مایع مغزی نخاعی آنها جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود. برای انجام پونکسیون کمری، بیماربه پهلو دراز کشیده و سر بیمار را خم و پاهای او را در شکم جمع میکنیم. با این روش فاصله بین مهره های کمری باز ترشده و از این فضا با سوزن استریل مناسب، وارد شده و مایع مغزی تخاعی خارج شده را در لوله آزمایش ریخته و جهت کشت و اسمیر و آنالیز قند و پروتیئن ارسال می شود. در تشخیص برخی بیماریهای سیستم عصبی نظیر مالتیپل اسکلروزیس (ام اس )پونکسیون کمری و  آنالیز مایع مغزی نخاعی میتواند سودمند واقع شود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص مغز و اعصاب ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید