آستیگماتیسم
احتمالا زیادی شنیده اید که یک نفر بگوید چشمهایش آستیگمات است. آستیگماتیسم از جمله عیوب انکساری چشم است که درصورت عدم درمان میتواند بینایی را مختل کند. در متن پیش رو قصد داریم آستیگماتیسم، دلایل و عوارض آن را مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- آستیگماتیسم چیست؟
- انواع مختلف آستیگماتیسم
- آستیگماتیسم به چه دلیل رخ میدهد؟
- چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آستیگماتیسم هستند؟
- آستیگماتیسم چه علائمی دارد؟
- آستیگماتیسم چگونه تشخیص داده میشود؟
- آستیگماتیسم چگونه درمان میشود؟
- آستیگماتیسم چه عوارضی دارد؟
- چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
- در جلسه ویزیت پزشک چه سوالاتی لازم است از پزشک بپرسیم؟
آستیگماتیسم چیست؟
آستیگماتیسم از عیوب انکساری چشم است که به دنبال مشکلی در قرنیه چشم ایجاد میشود. در این بیماری عدسی چشم و قرنیه که در جلوی چشم قرار گرفته است انحنای غیرطبیعی خواهند داشت. این مسئله عبور نور و انعکاس آن بر روی شبکیه را تحت تاثیر قرار میدهد. این امر میتواند منجر به تاری دید یا انحراف در بینایی شود.
نزدیکبینی و دوربینی دو نوع دیگر از عیوب انکساری چشم هستند؛ در نزدیک بینی شما در دیدن اجسام دور دچار مشکل میشوید و در دوربینی در دیدن اجسام نزدیک.
انواع مختلف آستیگماتیسم
این بیماری دو نوع اصلی دارد؛ لنزی و قرنیهای. در حالت لنزی عدسی چشم دچار مشکل است و در حالت قرنیهای قرنیه که جلوی چشم را میپوشاند دچار مشکل است.
آستیگماتیسم به چه دلیل رخ میدهد؟
علت اصلی بروز این بیماری مشخص نیست؛ با این حال عوامل ژنتیکی نقش مهمی در این مسئله ایفا میکنند. این مسئله اغلب از زمان تولد وجود دارد اما با گذشت زمان خودش را نشان میدهد. علاوه بر این آستیگماتیسم ممکن است به دنبال جراحی یا آسیب به چشم رخ بدهد. آستیگماتیسم اغلب با دوربینی یا نزدیکبینی همراهی دارد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آستیگماتیسم هستند؟
این بیماری میتواند در اطفال و بالغین رخ بدهد. با این حال هر یک از شرایط زیر میتوانند ریسک ابتلا به آستیگماتیسم را در شما افزایش دهند:
-
سابقه خانوادگی ابتلا به آستیگماتیسم و یا مشکلات چشمی
-
زخم یا نازک شدن قرنیه
-
نزدیکبینی شدید
-
دوربینی شدید
-
سابقه برخی اعمال جراحی خاص بر روی چشم از جمله جراحی آبمروارید
آستیگماتیسم چه علائمی دارد؟
آستیگماتیسم در افراد مختلف علائم مختلفی دارد؛ در برخی افراد ممکن است به هیچ وجه علامتی ایجاد نکند. از جمله علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
تاری دید یا تحریف بینایی در هر فاصلهای (دور یا نزدیک)
-
خستگی چشم
-
سردرد
-
چشمک زدن
-
مشکل بینایی در شب
درصورتی که هر یک از علائم بالا را داشتید لازم است به پزشک مراجعه کنید؛ این علائم میتوانند علامتی از یک مشکل بینایی دیگر باشند.
آستیگماتیسم چگونه تشخیص داده میشود؟
یک چشمپزشک یا بیناییسنج به تشخیص این بیماری کمک میکند. تستهای تشخیصی مختلفی هستند که میتوانند به تشخیص این بیماری کمک کنند؛ از جمله:
آزمون سنجش بینایی
در طی این آزمون پزشک از شما میخواهد تا علائمی را از فاصله مشخص بخوانید. با کمک این آزمون پزشک میفهمد که بینایی شما چقدر ضعیف شده است.
تست انکسار
در این تست پزشک از دستگاهی استفاده میکند. با کمک این دستگاه لنزهای اصلاحی متعدد با قدرتهای مختلف بر روی چشم قرار میگیرند. در ادامه پزشک از شما میخواهد که نموداری را بخوانید. در این صورت پزشک میفهمد که چه لنزی برای اصلاح مشکل چشمی شما مناسبتر است.
کراتومتری
در این شیوه پزشک میتواند انحنای قرنیه چشم شما را اندازهگیری کند. برای این کار پزشک با کمک یک کراتومتر به چشم شما نگاه میکند.
آستیگماتیسم چگونه درمان میشود؟
موارد خفیف آستیگماتیسم ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند؛ با این حال پزشک با انجام هر یک از کارهای زیر میتواند به درمان این بیماری در شما کمک کند:
لنزهای اصلاحی
عینکها و لنزهای اصلاحی رایجترین درمانهای فعلی برای این بیماری هستند.
اورتوکراتولوژی (اورتو-کی)
ارتوکراتولوژی شیوهای است که در آن از لنزهای سخت برای اصلاح موقتی انحنای قرنیه استفاده میشود. این لنزها را لازم است در زمانهای محدودی استفاده کنید. ممکن است لازم باشد که این لنزها را شبها حین خوابیدن استفاده کنید و در طول روز آنها را دربیاورید. برخی افراد به دنبال ارتوکراتولوژی از استفاده کردن از لنز در طول روز بینیاز میشوند.
فواید Ortho-K فقط در زمان استفاده از آنها وجود دارد. با توقف ارتو بینایی شما به حالت اولیه برمیگردد.
جراحی
درصورتی که آستیگماتیسم شما شدید باشد پزشک ممکن است توصیه به انجام جراحی کند. در این جراحی پزشک از لیزر و چاقوهای ظریفی برای اصلاح قرنیه استفاده میکند. این شیوه درمانی به طور دائمی مشکل آستیگماتیسم شما را حل خواهد کرد.
لازیک، PRK و RK در حال حاضر رایجترین شیوههای درمانیاین بیماری هستند. همه اعمال جراحی خطراتی دارند. لازم است درباره فواید و خطرات جراحی با پزشک خود مشورت کنید.
آستیگماتیسم چه عوارضی دارد؟
درصورتی که آستیگماتیسم درمان نشود میتواند منجر به تنبلی چشم شود. به تنبلی چشم آمبلیوپی هم گفته میشود.
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتی که مشکلات بینایی در انجام فعالیتهای روزمرهتان تداخل ایجاد کرده است، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. هر چشمپزشکی میتواند به درمان این بیماری کمک کند.
کودکان
کودکان ممکن است خودشان متوجه تاری دیدشان نشوند؛ از این رو لازم است برای غربالگری مشکلات چشمی نزد چشم پزشک، متخصص اطفال یا اپتومتریست برده شوند. در سنین زیر توصیه به غربالگری مشکلات چشمی میشود:
- در دوران نوزادی
- در ویزیتهای اطفال تا قبل از سنین مدرسه
- در طول سالهای تحصیلی؛ هر یک یا دو سال یک بار و یا طی غربالگریهای روتین مدرسه
در جلسه ویزیت پزشک چه سوالاتی لازم است از پزشک بپرسیم؟
خوب است که از پزشک معالج خود سوالات زیر را بپرسید:
- چه عاملی باعث ایجاد این علائم در من شده است؟
- به جز دلایل محتمل چه موارد دیگری هم میتوانند باعث ایجاد این علائم در من شوند؟
- چه تستهای تشخیصی لازم است که من انجام دهم؟
- آیا مشکل من دائمی است یا موقتی؟
- چه درمانی برای رفع مشکل من پیشنهاد میکنید؟
جمع بندی
آستیگماتیسم مشکل شایعی است؛این بیماری از جمله عیوب انکساری چشم است که به دنبال تغییر در انحنای عدسی یا قرنیه شما رخ میدهد. درصورت ابتلا به این بیماری ممکن است هم در دیدن تصاویر نزدیک و هم تصاویر دور دچار مشکل شوید.
درصورتی که علائمی از قبیل تاری دید، مشکل دیدن در شب و یا خستگی چشم داشتید، لازم است به چشمپزشک مراجعه کنید تا پس از تشخیص علت ایجاد این علائم، درمان مناسب برای شما آغاز شود.
شما میتوانید با استفاده از سامانه آنلاین طبینجا از متخصص چشمپزشکی ما مشاوره بگیرید.