براساس نتایج نظرسنجی انجمن روانشناسی، سطح استرس عمومی در مقایسه با سالیان گذشته بطور قابل توجهی بالاتر از حد متوسط گزارش شده است. بی خوابی شبانه و وسواس فکری موقع خواب از جمله مشکلات بسیار شایعی هستند که ممکن است توانایی شما را برای خوابیدن مختل کنند. هر دو این شرایط می توانند باعث شوند تا شما ساعت ها بیدار بمانید و از خود بپرسید که آیا قبل از شروع دوباره روز حتی یک چرت کوتاه هم خواهید زد یا نه.
علاوه بر این، هر دو این شرایط می توانند یکدیگر را از بین ببرند و یا بدتر کنند. اگر با اضطراب یا بی خوابی یا ترکیبی از هر دو دست و پنجه نرم می کنید، تنها نیستید.
بی خوابی شبانه چیست؟
در ابتدا باید بگوییم بی خوابی عصبی گهگاه که به دلیل وسواس فکری موقع خواب ایجاد می شود، نگران کننده نیستند. اما این وضعیت می تواند به صورت حاد، مکرر و غالب تجربه شود که نشان از وجود اختلالات اضطرابی در فرد خواهند داشت.
بی خوابی شبانه به عنوان یک مشکل مداوم در شروع خواب، نگهداری، تثبیت یا کیفیت کلی آن تعریف می شود. علیرغم زمان کافی برای خوابیدن در طی شب و یک مکان راحت برای خواب، بی خوابی شبانه رخ می دهد و افراد مبتلا به آن هنگام بیدار شدن، خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، خستگی، تحریک پذیری و سایر اختلالات را تجربه می کنند. برآوردهای فعلی نشان می دهد که 10 تا 30 درصد از بزرگسالان با بی خوابی زندگی می کنند.
اگر بصورت مداوم از فکر و خیال شبانه رنج می برید، برای خلاصی از این شرایط تنها کافیست با متخصصین مغز و اعصاب طبینجا مشورت نمایید.
علت بی خوابی عصبی
اگر علائم فرد حداقل سه بار در هفته به مدت حداقل سه ماه ظاهر شود، ممکن است فرد، مبتلا به بی خوابی مزمن تشخیص داده شود. استرس های مداوم می تواند بر شدت بی خوابی عصبی مزمن تاثیر بگذارند. این عوامل استرس زا ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- مشکلات یا نارضایتی در محل کار
- طلاق و سایر مشکلات زناشویی یا خانوادگی
- مرگ یکی از عزیزان
- بیماری یا آسیب های شدید
- تغییرات سرنوشت ساز زندگی
همه افراد به دلیل استرس مداوم دچار بی خوابی عصبی نمی شوند، اما افرادی که دارای اختلالات اضطرابی هستند در معرض خطر بیشتری برای مشاهده علائم بی خوابی قرار دارند.
علاوه بر این، تغییر در برنامه خواب فرد که به دلیل حوادث یا تغییرات زندگی رخ می دهد نیز می تواند منجر به بی خوابی شبانه شود. هنگامی که بی خوابی مزمن ظاهر می شود، مردم اغلب از خواب و سایر جنبه های زندگی خود احساس نگرانی می کنند. این باعث افزایش استرس روزمره می شود که به نوبه خود علائم بی خوابی را تشدید می کند.
سایر علل بی خوابی عصبی در طی روز که می توانند باعث ایجاد استرس یا ایجاد آن شوند عبارتند از:
- احساس خستگی و بی حالی
- مشکل در توجه، تمرکز یا دسترسی به خاطرات
- اختلال عملکرد در محیط های اجتماعی، خانوادگی، حرفه ای یا دانشگاهی
- تحریک پذیری و اختلالات خلقی
- بیش فعالی، پرخاشگری، تکانشگری و سایر مسائل رفتاری
- کاهش انرژی و انگیزه
- افزایش خطرات و تصادفات
اگر فردی علائم بی خوابی را کمتر از سه ماه تجربه کند، این حالت به عنوان بی خوابی کوتاه مدت شناخته می شود. همانطور که استرس مزمن می تواند بی خوابی مزمن را تشدید کند، استرس های حاد نیز می توانند علائم بی خوابی کوتاه مدت را ایجاد کنند. این عوامل استرس زا ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- مسائل مربوط به روابط بین فردی
- مشکلات مربوط به کار
- ضرر مالی
- غم و اندوه
تشخیص بی خوابی عصبی
اگر تغییرات قابل توجهی در اتاق خواب یا محل خواب خود ایجاد کرده اید، ممکن است باعث بروز استرس حاد در شما شده باشد. به عنوان مثال، والدینی که به تازگی صاحب فرزند شده اند ممکن است هنگام خوابیدن برای اولین بار در اتاق خواب با نوزاد خود علائم بی خوابی را تجربه کنند، حتی اگر کودک به لحاظ شنیداری مزاحم آنها نباشد. همچنین ممکن است کودکان بلافاصله پس از شروع اشتراک گذاری اتاق خود با خواهر و برادرشان دچار مشکل خواب شوند. بازدید یا نقل مکان به مکان جدید نیز می تواند منجر به بی خوابی کوتاه مدت شود.
علائم بی خوابی عصبی کوتاه مدت ممکن است پس از پایان وضعیت استرس زا و کاهش استرس حاد شروع به از بین رفتن کنند. با این حال، برخی از افراد دچار الگوی باطل از دست دادن خواب و اضطراب طی روز در مورد خواب می شوند که در نهایت به بی خوابی مزمن تبدیل می شود.
استرس مزمن علاوه بر بی خوابی شبانه ، می تواند منجر به آپنه خواب شود. این اختلال خواب با توقف مکرر راه هوایی فوقانی در هنگام خواب مشخص می شود، که می تواند باعث خروپف شدید و خفگی همراه با خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و سایر اختلالات شود.
روش های رهایی از فکر و خیال شبانه
مدیریت استرس کلید خواب خوب است و اینکه چگونه می توانید استرس را مدیریت کنید به شیوه زندگی روزمره شما بستگی دارد. علاوه بر پیروی از رژیم متعادل و ورزش در طول هفته، می توانید از طریق تنفس کنترل شده و سایر تکنیک های آرامش، فکر و خیال شبانه خود را کاهش دهید. تعادل سالم کار و زندگی، همچنین توانایی شما برای رهایی موثر از استرس در شرایطی که باعث ایجاد استرس می شوند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بهداشت مناسب خواب همچنین می تواند کیفیت و مدت زمان خواب شما را بهبود بخشیده و باعث سرحال تر شدن شما در صبح شده و شما را برای مدیریت فکر و خیال شبانه آماده می شود. دستورالعمل های رهایی از فکر و خیال شبانه شامل موارد زیر است:
- برنامه خواب دقیق داشته باشید.
- فضای مطلوبی را برای اتاق خواب فراهم کنید.
- وسایل الکترونیکی را از اتاق خواب خارج کنید.
- قبل خواب از مصرف مواد کافئینی خودداری کنید.
- ورزش منظم داشته باشید.
- در صورتی که نیمه شب از خواب بیدار می شوید، از نگاه کردن به ساعت خودداری کنید. این کار باعث بی خوابی بیشتر می شود.
- اگر 15 دقیقه بعد از به رختخواب رفتن هم چنان به خواب نرفته اید، سعی کنید برخیزید و فعالیت های آرام بخشی مانند مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی آرام بدون نگاه کردن به صفحه نمایشگر انجام دهید.
اگر چنین تجربه ای دارید می توانید نظرات خود را در بخش دیدگاه با خوانندگان طبینجا به اشتراک بگذارید.