در بین اکثر زنانی که پریود میشوند شایع است که چند روز قبل از شروع قاعدگی و تا چند روز اول قاعدگی دچار دل درد که معمولا به صورت گرفتگی و اسپاسم در ناحیه پایین شکم و لگن است میشوند. این درد میتواند از چند روز تا یک هفته یا ده روز قبل از شروع پریود آغاز شده و شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. برخی زنان درد خفیف و قابل تحملی را تجربه میکنند، در حالی که برای برخی دیگر، این درد میتواند بسیار شدید و آزاردهنده باشد.
اما آیا این دل درد یک هفته قبل از پریود اتفاقی طبیعی در بدن زنان است؟ پاسخ کوتاه این است که بله، امکان بروز این رخداد ناخوشایند برای زنان وجود دارد و بسیاری از زنان این درد را تجربه میکنند. با این حال، اگر درد شما شدید، غیرقابل تحمل یا همراه با علائم دیگری مانند تب، خونریزی شدید یا درد شدید لگن است، باید به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت طبینجا و مشاوره آنلاین با متخصصین زنان زایمان مشکل خود را با پزشکان ما مطرح کنید.
در ادامه این پست از سایت نوبت دهی پزشکی طبینجا شما را با دلایل گرفتگی و اسپاسم عضلات و درد زیر شکم یک هفته قبل از پریود و مهمتر از همه روشهای تسکین دل درد قبل از پریود آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
علت دل درد یک هفته قبل پریود
اصطلاح پزشکی که برای پریودهای دردناک و گرفتگیها و اسپاسم شکم قبل از پریود استفاده میشود، دیسمنوره گفته میشود. از مهمترین علل دل درد قبل از پریود، تغییرات هورمونی است که در بدن زنان قبل از شروع پریود رخ میدهد. ترکیباتی به نام پروستاگلاندینها که مانند هورمونها عمل میکنند اما خاصیت هورمونی ندارند، میتوانند با انقباض رحم باعث درد و التهاب شوند و منجر به گرفتگی عضلات رحمی شوند.
برخی زنان انقباضات رحمی شدید قبل از قاعدگی را تجربه میکنند طوری که در فعالیتهای روزمره آنها تداخل دارد و برخی زنان دیگر بصورت ماهیانه با گرفتگیهای جزئی مقابله میکنند.
علل دیگر دل درد و انقباض رحم یک هفته قبل پریود
علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) میتواند در افراد مختلف بسیار متفاوت باشد و اگرچه کاملاً رایج نیستند، تغییرات در میزان استروژن و پروژسترون میتواند یک هفته قبل از شروع قاعدگی باعث گرفتگی عضلات شود.
اما گرفتگی و دل درد یک هفته قبل از پریود ممکن است ناشی از موارد دیگری نیز باشد. در ادامه شما را با این علل بیشتر آشنا می کنیم:
آندومتریوز و دل درد قبل از پریود
سازمان بهداشت جهانی بیان کرده که آندومتریوز 10 درصد از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد. در این شرایط، بافتی مشابه آنچه در رحم شما (بافت آندومتر) یافت میشود، در خارج از رحم، روی تخمدانها، رودهها رشد می کند. تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی میتواند این بافت را تحت تاثیر قرار داده و تا یک هفته قبل از شروع قاعدگی باعث درد و التهاب شود. علائم آندومتریوز شامل موارد زیر میگردد، اما محدود به موارد زیر نیست:
- خونریزی شدید در طول سیکل قاعدگی
- دل درد قبل از پریود تا 2 هفته قبل از قاعدگی
- درد در هنگام اجابت مزاج یا ادرار
- نفخ
- حالت تهوع
فیبروم رحمی علت دیگر درد شکم قبل از پریود
فیبرومهای رحمی تومورهای رشد یافته غیر طبیعی اما خوش خیم در رحم هستند. برخی از زنانی که فیبروم را تجربه میکنند هیچ علائمی ندارند و برخی دیگر ممکن است احساس درد یا ناراحتی در ناحیه شکم قبل و حین قاعدگی داشته باشند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- انقباضات دردناک رحم پیش از قاعدگی
- ناراحتی و درد در هنگام مقاربت
- فشار یا درد در لگن
- خونریزی نامنظم یا شدید در پریود
کیستهای تخمدان و دل درد قبل از پریود
کیستهای تخمدان یک کیسه پر از مایع است که در داخل یا روی سطح تخمدان تشکیل میشود. بسیاری از زنان در طول زندگی خود حداقل یک بار به کیست تخمدان مبتلا میشوند و اغلب این کیستها بدون ایجاد هیچ علامتی از بین میروند. اما گاهی اوقات، کیستهای تخمدان میتوانند باعث درد شوند و ممکن است در حین وجود کیست، عوارض جانبی خاصی را تجربه کنید. این عوارض جانبی عبارتند از:
- احساس پری یا نفخ شکم
- فشار یا گرفتگی در ناحیه لگن
- درد هنگام رابطه جنسی
- درد و خونریزی غیر طبیعی در هنگام عادت ماهیانه
- حالت تهوع و استفراغ
توجه: در صورت استفراغ، تب یا درد شدید لگن با پزشک خود تماس بگیرید.
درد لانه گزینی سلول تخم
اگر اسپرم تخمک را بارور کند، ممکن است زمانی که سلول تخم در دیواره رحم شما کاشته میشود، احساس گرفتگی کنید. این شرایط معمولا نزدیک به زمان مورد انتظار پریود اتفاق میافتد، اما بسته به زمان تخمک گذاری و لقاح، گرفتگی لانه گزینی ممکن است بصورت دل درد یک هفته قبل از پریود خود را نشان دهند.
سایر علائم لانه گزینی سلول تخم در رحم میتواند شامل لکه بینی یا خونریزی باشد.
درد تخمک گذاری دردی شبیه به گرفتگی شکم و رحم قبل از قاعدگی
برخی از زنان در طول تخمک گذاری حالت خاصی را احساس نمیکنند و برخی دیگر با رها شدن تخمک احساس گرفتگی و انقباض در ناحیه شکم قبل پریود را دارند. همچنین ممکن است ترشح یا لکه بینی همراه با درد تخمک گذاری مشاهده شود.
عفونت لگن همراه با درد در ناحیه شکم
وجود عفونت در اندامهای تولید مثل میتواند منجر به درد شکم شود و به دنبال وجود عفونت قبل از پریود دردهای شدیدی در ناحیه شکم و یا واژن احساس میشود.
بهم ریختن چرخه پریود و قاعدگی زودتر از موعد به همراه دل درد
برخی تغییرات سبک زندگی و عوامل دیگر ممکن است باعث ایجاد پریود زودرس در شما شوند. اگر پریود شما زودتر از حالت معمول رخ دهد، ممکن است حس کنید یک هفته قبل از پریود دچار گرفتگی عضلات شدهاید، اما در واقع به شروع چرخه شما نزدیک بوده است. احتمالاً علائم PMS دیگری مانند سردرد یا خستگی را نیز تجربه خواهید کرد. عواملی که ممکن است باعث پریود سریع تر از حالت عادی در شما شوند عبارتند از:
- کاهش وزن
- استرس
- قبل از یائسگی
- ورزش شدید
مشکلات گوارشی و ایجاد دل درد مشابه با درد قبل از قاعدگی
مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر (IBS) میتوانند علائمی مشابه دل درد قبل از پریود ایجاد کنند.
علائم دیگری که زنان قبل از پریود تجربه میکنند
- نفخ و دلپیچه شکم قبل از پریود
- درد دور ناف قبل از پریود
- یبوست یا اسهال
- حساس و سفت شدن سینهها
- کمر درد، بدن درد و درد در استخوانها قبل از پریود
- افزایش اشتها
- سردرد قبل از پریود
- تغییرات خلق و خو
موارد تشدید کننده دل درد و سایر علائم قبل از پریود
- استرس
- کمبود خواب
- مصرف زیاد کافئین
- رژیم غذایی نامناسب
- سیگار کشیدن و مصرف الکل
درمانهای خانگی برای دل درد قبل از پریود
گرفتگیهای قاعدگی میتوانند گاهی اوقات مختلکننده زندگی باشند، بهویژه زمانی که دل درد یک هفته قبل از رسیدن چرخه قاعدگی و به صورت ادامه دار رخ دهند. در ادامه چند راه برای تسکین این گرفتگیها و درد با استفاده از روشهای خانگی برای تسکین دل درد قبل پریود آورده شده است.
- استفاده از کمپرس گرم، کیسه آب گرم و یا حمام آب گرم همراه با ماساژ ملایم شکم به شل شدن عضلات رحم کمک میکند.
- به صورت منظم و سر ساعت یک مسکن مانند ایبوپروفن، مفنامیک اسید، ژلوفن یا داروی دیگری که مخصوص دردهای قاعدگی طراحی شده است مانند مسکن میدول (Midol) مصرف کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید و از مصرف نمک، الکل و کافئین بیش از حد خودداری کنید. هر چیزی که آب بدن را کم می کند می تواند گرفتگی عضلات را تشدید نماید.
- برخی مکمل ها مانند کلسیم، منیزیم و روی ممکن است گرفتگی عضلات را کاهش دهند.
- طب فشاری را امتحان کنید
- یوگا یا سایر ورزشهای ملایم مثل پیاده روی را امتحان کنید، این ورزشها میتوانند عضلات رحم شما را شل کند.
- مصرف غذاهای غنی از فیبر، مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل، مواد غذایی حاوی امگا-3 میتواند به کاهش نفخ و بهبود هضم کمک کند.
- استفاده از برخی از گیاهان دارویی مثل زنجبیل، بابونه، رازیانه، نعناع و مرزنجوش برای درمان دل درد قبل از پریود میتواند موثر باشد. البته به این نکته توجه کنید که مصرف بیش از حد گیاهان دارویی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. بنابراین همیشه به مقدار توصیه شده مصرف کنید و در صورت بروز هرگونه واکنش نامطلوب، مصرف را قطع کنید.
مراجعه به متخصص زنان و درمان پزشکی دل درد قبل از پریود چه زمانی باید صورت بگیرد؟
در صورتی که درمانهای خانگی که در قسمت قبل گفتیم موثر نبود و شدت درد قبل از پریود در حد تب یا استفراغ قبل از پریود و یا مختل شدن زندگی بود بهتر است با یک متخصص زنان و زایمان در مورد درد شدید قبل از پریود صحبت کنید. در برخی موارد، ممکن است پزشک استفاده از قرصهای ضد بارداری و یا داروهای ضد افسردگی را تجویز کند که به کاهش شدت دردهای قبل از پریود کمک کنند. در موارد شدید و مقاوم به درمان، ممکن است نیاز به جراحی باشد. این روش درمانی معمولاً برای درمان بیماریهای زمینهای مانند اندومتریوز یا فیبروم استفاده میشود. شما میتوانید از طریق سایت طبینجا با دکتر آنلاین مشورت کنید.
چنانچه دل درد قبل پریود برایتان آزاردهنده شده میتوانید در این باره با متخصصین زنان و زایمان طبینجا بصورت آنلاین مشورت نمایید.
سوالات متداول در مورد درد شکم قبل از پریود
آیا دل درد و کمر درد قبل از پریود طبیعی است؟
بله، دل درد قبل از پریود یک مشکل شایع است و بسیاری از زنان آن را تجربه میکنند. با این حال، اگر درد شما شدید، غیرقابل تحمل یا همراه با علائم دیگری است، باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا قبل از بارداری ممکن است دل درد قبل از پریود را تجربه کنیم؟
بله، بسیاری از زنان قبل از بارداری درد پریود را تجربه میکنند. با این حال، تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند باعث کاهش یا افزایش شدت درد شود.
برای جلوگیری از دل درد قبل از پریود چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟
اگرچه نمیتوان از دل درد قبل از پریود به طور کامل جلوگیری کرد، اما رعایت سبک زندگی سالم، مدیریت استرس و تغذیه مناسب و انجام حرکات سبک ورزشی میتواند به کاهش شدت دردهای قبل از پریود کمک کند.