به محض گرمتر شدن هوا و پایان فصل سرما، اتفاق تازهای ممکن است در انتظار شما باشد: آلرژی فصلی! اما فقط آبریزش بینی، قرمزی چشم و یا سردرد نیست که ممکن است شما را آزار دهد؛ آلرژی فصلی ممکن است با سرگیجه همراهی داشته باشد؛ طوری که احساس کنید دنیا دور سرتان میچرخد. در متن پیش رو قصد داریم شما را با سرگیجه های بهاری و ارتباط آنها با آلرژیهای فصلی آشنا کنیم.
در این مقاله میخوانید:
- سرگیجه بهاری و ارتباط آن با آلرژی فصلی
- سرگیجه بهاری چگونه است؟
- سرگیجه بهاری چگونه درمان میشود؟
- چطور از بروز سرگیجه بهاری پیشگیری کنیم؟
سرگیجه بهاری
سرگیجه عموما علامت شایعی برای آلرژیهای فصلی نیست. با این حال سرگیجه در شهرهای صنعتی و پرجمعیت که آلودگی هوا بیشتر است، شایعتر است. سرگیجههای موقتی که به دنبال آلرژی فصلی ایجاد میشوند، اغلب نگرانکننده نیستند اما ممکن است فعالیتهای روزمرهتان را دچار مشکل کنند.
پیشنهاد مطالعه: قرمزی چشم ها در فصل بهار
سرگیجه های بهاری به دلیل مواجهه با آلرژنها یا همان مواد حساسیتزا ایجاد میشوند. چنانچه به گرده، غبار یا حیوان خانگی خاصی حساسیت داشته باشید، درصورت مواجهه با آن بدنتان شروع به آزاد کردن موادی به نام هیستامین میکند. هیستامین باعث بروز واکنشهایی در بدن میشود که به دنبال آن علائم حساسیت بروز پیدا میکنند.
علائم معمول حساسیت شامل موارد زیر است:
- احتقان سینوسها
- ترشح پشت حلق
- حساسیت گلو
- سرفه
- آبریزش بینی
علاوه بر این آلرژی میتواند بر روی مجرای استاش هم اثر بگذارد. لوله استاش در واقع مجرایی است که گوش میانی را به پشت حلق مرتبط میکند و میتواند با ارزیابی فشار هوا به حفظ تعادل بدن کمک کند. وقتی لوله استاش با مخاط پر میشود، به سختی میتواند فشار هوا را ارزیابی کند و به همین دلیل حفظ تعادل بدن دچار اختلال میشود.
از این رو مسدود شدن لوله استاش میتواند در افراد مبتلا به سینوزیت، سرماخوردگی و یا آلرژی فصلی باعث ایجاد سرگیجه شود. سرگیجه معمولا با درازکشیدن بهبود پیدا نمیکند.
سرگیجه بهاری چگونه است؟
سرگیجه بهاری یا سرگیجهای که به دنبال یک آلرژی فصلی آغاز میشود، فرم شدیدی از سرگیجه است که احساس میکنید اتاق دور سرتان در حال چرخش است؛ علاوه بر این ممکن است در حالی که ایستاده یا نشستهاید، این احساس را داشته باشید که در حال حرکتید.
به خاطر داشته باشید که گرچه سرگیجه میتواند در قدم اول برایتان آزاردهنده باشد، اما قابل درمان است. پزشک آزمایشات گوناگونی برایتان انجام میدهد تا علت سرگیجه را در شما پیدا کند.
چنانچه پزشک تشخیص دهد که علت سرگیجه شما واکنش آلرژیک است، شما را به یک متخصص آسم و آلرژی ارجاع میدهد. از آن جایی که سرگیجه علامت مهمی است و نشاندهندهی بیماریهای مختلفی است، در اولین روز بروز علائم لازم است به پزشک مراجعه کنید.
سرگیجه بهاری چگونه درمان میشود؟
درمان سرگیجه بهاری وابسته به درمان علت زمینهای یعنی آلرژی است.
بهترین راه درمان آلرژی اجتناب از مواجهه با ماده آلرژن یا حساسیتزا است. با این حال این مسئله همیشه به سادگی ممکن نیست.
داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخه فراوانی در حال حاضر در بازار موجود هستند که برای رفع علائم آلرژی کمککننده اند. با این حال درمان علت زمینهای بیشترین کمک را به شما درمواجهه با سرگیجه میکند. در قدم اول پزشک سعی میکند بفهمد که به چه چیزی حساسیت دارید. برای این کار پزشک تست آلرژی درخواست میدهد.
داروها
داروهای متنوعی هماکنون دردسترس است. آنتی هیستامین یکی از داروهای رایج برای درمان علائم آلرژی است. این دارو در برطرف کردن احتقان موثر است.
علاوه بر این آنتی هیستامین در درمان سرگیجه هم میتواند کمککننده باشید؛ توجه کنید که آنتی هیستامین از جمله داروهایی است که میتواند باعث ایجاد احساس خوابآلودگی شود؛ برای همین درصورت مصرف لازم است از رانندگی یا انجام کارهایی که نیاز به دقت بالایی دارند، خودداری کنید.
علاوه بر این نباید این داروها را با داروها ضدافسردگی، شلکنندههای عضلانی، خوابآورها و یا الکل مصرف کنید. پیش از مصرف با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
علاوه بر آنتی هیستامینها داروهای دیگری هم برای درمان علامتی آلرژی دردسترس است:
- کورتیکواستروئیدها
- کرومولین سدیم
- اسپری بینی استروئیدی
- ضداحتقانها
- اصلاحکنندههای لکوترین
تزریق آلرژن
ممکن است پزشک به دنبال درمان طولانی مدت آلرژی در شما باشد. یعنی به جز درمان علامتی سعی کند که حساسیت شما را به ماده آلرژن کم کند. برای این کار پزشک مقدار بسیار کمی از ماده آلرژن ( مادهای که به آن حساسیت دارید) را به شما تزریق میکند. این کمک میکند تا به مرور حساسیت شما به ماده حساسیتزا کمتر شود.
با بالابردن تدریجی دز ماده تزریقی، بدنتان به تدریج با ماده حساسیتزا آشنا شده و واکنش کمتری به آن نشان میدهد.
رژیم غذایی
در صورتی که به ماده غذایی خاصی حساسیت داشته باشید، لازم است که رژیم غذایی خود را تغییر داده و مصرف آن را حذف کنید. علاوه بر این پزشک ممکن است حساسیت شما را به ماده گلوتن ارزیابی کند. افراد مبتلا به سلیاک به این ماده حساسیت داشته و لازم است که آن را با به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند.
چطور از بروز سرگیجه بهاری پیشگیری کنیم؟
بهترین کار برای پیشگیری از بروز سرگیجه بهاری این است که از مواجهه با ماده حساسیتزا اجتناب کنید. سعی کنید در فصل بهار و یا روزهایی که آلودگی هوا زیاد است کمتر از خانه خارج شوید.
- بعد از برگشتن به خانه، کفشهایتان را از پا دربیاورید، دوش بگیرید و لباسهایتان را به طور مرتب بشویید تا از ورود آلایندهها به محیط خانه پیشگیری کنید.
- از آن جایی که آلایندهها ممکن است به موهایتان بچسپند، بهتر است از اسپریهای مو استفاده نکنید.
- به جای لنز چشم از عینک استفاده کنید.
- به محض آغاز علائم آلرژی با پزشک خود مشورت کنید. آلرژی را به حال خودش رها نکنید. اگر درمان نشود، میتواند ریسک عفونت و سرگیجه را بالا ببرد. پزشک میتواند با تجویز اسپری بینی و یا داروی آنتی هیستامین به کاهش علائمتان کمک کند.
جمع بندی
سرگیجه میتواند آزاردهنده باشد و انجام فعالیتهای روزمره را برایتان دچار اشکال کند. اما درصورتی که علت زمینهای پیدا شود، به سادگی قابل درمان است. بهترین کار این است که به جای درمان علامتی، علت اصلی بروز آلرژی پیدا و برطرف شود.
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا به صورت آنلاین از متخصص ریه ما مشاوره بگیرید.