دوران یائسگی یک زن با کاهش تولید هورمون های جنسی (استروژن و پروژسترون) شروع میشود. با کاهش این هورمون ها،تخمک ها به بلوغ نرسیده و تخمک گذاری صورت نمی گیرد و رفته رفته قاعدگی فرد قطع میشود. قطع شدن عادت ماهانه به تدربج و ممکن هست در طی چندین ماه به طول انجامد. در این مدت ژمان الگوی طبیعی قاعدگی فرد دستخوش تغییر میشود و حتی ممکن هست در ماههای اولیه میزان خونریزی افزایش یابد. میانگین سن شروع یائسگی حدود ۴۸ تا۵۲ سالگی می باشد که البته شروع آن تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر ژنتیک، نوع تغذیه و شرایط آب و هوایی و… می باشد.
زنان در شروع یائسگی
زنان در شروع یائسگی میزان هورمون استروژن و پروژسترون در آنها کاهش پیدا میکند و به دنبال آن میزان هورمون محرک فولیکولی (هورمونی که از هیپوفیز ترشح شده و بر تخمدان ها تاثیر میگذارد) افزایش پیدا میکند. این تغییرات هورمونی با آزمایش های بالینی قابل شناسایی بوده و میتواند شروع یائسگی را پیش بینی کند.
شایعترین علامت یائسگی
شایعترین علامت یائسگی که ممکن هست قبل از قطع قاعدگی مشاهده شود، گر گرفتگی می باشد. این علامت ناشی از کاهش هورمون استروژن بوده و مصرف قرص های حاوی استروژن و مواد غذایی حاوی استروژن نظیر دانه و روغن سویا، میتواند در کاهش آن موثر باشد. زنان در این دوران تحریک پذیر بوده و حتی میتوانند درجاتی از خلق پایین و افسرده نیز پیدا کنند. سازمان جهانی بهداشت، بهداشت روانی خانم ها در این دوران را حائز اهمیت دانسته و امروزه بسیاری از کشورهای برای آن برنامه ریزی کرده اند. استروژن هورمون جوانی برای زنان هست و کاهش آن میتواند سبب کاهش کلاژن سازی پوست باشد. شیوع چروک های پوستی در این دوران بیشتر میشود.
سن یائسگی
با توجه به اینکه زنان یائسه عمدتا سن بالاتر از ۵۰ سال دارند، طبق استانداردهای جهانی نیازمند انجام چکاپ ها و معاینات دوره ای هستند. بسیاری از کنسرها و بیماری ها در سنین بالا شیوع بیشتری دارند. تا یک سال پس از شروع یائسگی، خونریزی ماهانه میتواند طبیعی تلقی شود. پس ار یک سال باید به دنبال سایر علل خونریزی رحم (دلایلی به جز قاعدگی) بود. شایعترین علت خونریزی از رحم در دوران یا ئسگی، پولیپ های خوش خیم و توده های بدخیم دهانه رحم (سرویکس ) می باشد. لازم هست کلیه خانم های یائسه سالانه تحت معاینه واژن و رحم قرار گیرند. به همین منظور، انجام تست پاپ اسمیر در این زنان لازم و ضروری بوده و توصیه می شود. ماموگرافی و معاینه پستان، روشی بوده که به منظور غربالگری و تشخیص زودرس کنسر پستات در زنان بالای ۴۰_۴۵ سال توصیه میشود و در صورتی که سابقه فرد مبتلا در خانواده دارند، لازم هست این کار را از سن پایینتر شروع کنند. زنان یائسه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و لازم هست تحت نظر باشند. در دوران یائسگی به دنبال کاهش سطح استرورن بدن، استئوکلاست ها (سلولهای تجریه کننده استخوان) فعال شده و این امر موجب کاهش تراکم استخوان ها شده و زمینه را برای ایجاد پوکی استخوان ها فراهم میکند. به همین جهت توصیه میشود که زنان یائسه بالای ۵۰ سال، از نظر پوکی استخوان مورد بررسی قرار گیرند و در صورت لزوم مکمل کلسیم مصرف کنند.
مصرف ماهانه ویتامین دی
مصرف ماهانه ویتامین دی هم در پیشگیری از پوکی استخوان نقش بسزایی دارد. شیوع کنسرهای روده بزرگ،با افزایش سن افزایش پیدا میکند. در غربالگری و تشخیص زودرس کنسر کولون، کولونسکوپی روش ارجح و استاندارد بوده که توسط پزشک انجام می گیرد. تمامی افراد بالای ۵۰ سال (عمدتا زنان یائسه در همین سن هستند) لازم هست تحت کولونسکوپی قرار بگیرند و هر ۱۰ سال یک بار آن را تکرار کنند. در صورتی که سابقه ابتلا یک فرد در خانواده را داشته باشند لارم هست هر پنج سال یکبار و از سن ۴۰ سالگی کولونسکوپی کنند.
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.