از هفته سی و هشت بارداری به بعد، بدن شما برای زایمان آماده میشود. با این حال، باید به یاد داشته باشید که تاریخ زایمان تنها یک تخمین از زمان احتمالی زایمان شماست و تعداد کمی از نوزادان دقیقاً در تاریخ تعیینشده متولد میشوند. در این مطلب، با تغییرات بدن و زندگی شما و جنین، حرکات جنین، عوارض شایع، مراقبت پزشکی، خودمراقبتیها و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته ۳۸ آشنا خواهید شد.
اگر در هفته سی و هشتم بارداری به سر میبرید از طریق مشاوره آنلاین با دکتر زنان زایمان در سایت طبینجا با پزشک خود در ارتباط باشید تا با خیال آسوده دوران بارداری خود را سپری کنید.
تغییرات بدن و زندگی مادر در هفته ۳۸ بارداری
در هفته ۳۸ بارداری درد زایمان شما ممکن است هر لحظه شروع شود و تا چند هفتۀ آینده ادامه داشته باشد. در این هفتههای پایانی، ممکن است احساس چاقی و ناراحتی کنید، اما به خودتان سخت نگیرید.
میتوانید زمان خود را با تماشای فیلم، خواندن کتابهایی بدون ارتباط با بارداری و نوزادان و گذراندن وقت با دوستان خود سپری کنید؛ زیرا پس از تولد فرزندتان، به سختی میتوانید برای این کارها وقت پیدا کنید. با فکر کردن به درد زایمان، ممکن است نشانههای ترس و اضطراب در شما ظاهر شود که این موضوع کاملاً طبیعی است.
اما بدانید که بدن زنان برای تحمل درد زایمان تواناییهای خاص خود را دارد. هنگام شروع درد زایمان، سطح اندورفین در بدن افزایش مییابد تا به مقابله با درد کمک کند؛ بنابراین با افزایش شدت انقباضات، توانایی شما برای مقابله با آنها نیز افزایش مییابد. بنابراین به جای ترسیدن، فقط منتظر دیدن نوزاد خود باشید و برای مسائلی که احتمال وقوع آنها بسیار کم است، بیهوده نگران نباشید.
مطالعه کنید: هفته سی و هفتم بارداری
تغییرات جنین در هفته سی و هشت بارداری
در هفته سی و هشت بارداری، رشد فرزندتان کامل شده و جزییات اندام او نیز شکل گرفته است. از این زمان به بعد، فرزندتان تنها وزن خود را افزایش میدهد تا پس از تولد، چربی مورد نیاز برای کنترل دمای بدن خود را داشته باشد؛ از این رو رشد قابل توجهی نخواهد داشت.
در این هفته، طول جنین حدود ۳۴.۵ سانتیمتر میشود و قد جنین از سر تا پا در حالت صاف تقریبا ۴۹ سانتیمتر است. وزن جنین نیز به ۳۱۰۰ گرم میرسد. این اندازهها تقریبی هستند و ممکن است نوزاد شما در زمان تولد کمی بزرگتر یا کوچکتر از این اندازه باشد.
حرکات جنین در هفته ۳۸ بارداری
در هفته سی و هشت حاملگی، جنین فضای کیسه آمنیوتیک را کامل گرفته است که این باعث میشود حرکات آن نسبت به سهماهه دوم بارداری کمتر قابل احساس باشد. حرکات بیشتر شبیه به کشش و تکانخوردن در محدوده کوچک رحم هستند. برای شمارش ضربات، باید دقت بیشتری داشته باشید.
عوارض شایع در هفته سی و هشت بارداری
با توجه به تفاوتهای موجود در عوارض بارداری بین زنان، عوارض شایع و رایج هفته سی و هشت بارداری برای اکثر مادران باردار شامل موارد زیر است:
- کمردرد
- تورم پا
- نفخ شکم
- انقباضات رحم
- ترشحات پستان
- تکرر ادرار
- خستگی
- گرفتگی عضلات پا
- اختلالات خواب
- تغییرات خلقوخو
مراقبت پزشکی هفته ۳۸ بارداری
از این هفته تا زمان زایمان، ضروری است هر هفته حداقل یک بار ملاقات با پزشک داشته باشید. در این جلسات، پزشک علاوه بر بررسی وضعیت سلامت شما، وضعیت جنین را نیز بررسی و میزان آمادگی شما برای زایمان را ارزیابی میکند. در هفته سی و هشت بارداری، برای اندازهگیری رحم و فشار خون باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است دربارۀ گزینههای پیش رو در صورت عدم زایمان تا هفتۀ ۴۱ با شما صحبت کند.
در صورتی که هر گونه نگرانی در مورد زایمان دارید، حتماً از پزشک خود مشورت بگیرید. اگر پزشک تصور کند که فرزند شما در وضعیت بریچ؛ وضعیت سر رو به بالا، قرار دارد، برای تأیید آن، درخواست انجام سونوگرافی خواهد داد. در هفتههای آخر بارداری، تست بدون استرس نیز برای برخی زنان انجام میشود که هدفش بررسی سلامت جنین است.
خود مراقبتی در هفته سی و هشت بارداری
در هفته ۳۸ از بارداری، میتوانید با توجه به نشانهها، درد زایمان کاذب را تشخیص دهید. این نوع درد زایمان الگوی مشخصی ندارد و به مرور زمان شدت یا مدت آن افزایش نمییابد و فاصلهی زمانی بین آنها کمتر نمیشود.
انقباضات این نوع درد زایمان را در بخش جلوی بدن حس میکنید، در حالیکه درد زایمان واقعی انقباضات ابتدا در بخش پشتی بدن شروع شده و با پیشرفت به سمت جلوی بدن، احساس میشود. اگر تا هفته سی و هشت بارداری کیف و وسایل لازم برای بیمارستان را آماده نکردهاید، بهتر است این کار را هر چه زودتر انجام دهید، زیرا درد زایمان هر لحظه ممکن است شروع شود.
همچنین، در هفتههای آینده، زمان مناسبی برای مطالعه درباره نوزادان است. پس از تولد کودک، زمان آزاد زیادی برای شما وجود نخواهد داشت. بنابراین، بهتر است همین حالا درباره چند هفته اول زندگی فرزندتان آماده باشید.
پیشنهاد مطالعه: مشکلات جفت در بارداری
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفته ۳۸ بارداری
در هفته سی و هشتم حاملگی برای اطمینان از سلامت خود و جنین، به برخی از علائم هشداردهنده در بدن خود توجه کنید. ترشحات واژینال در این دوره شایع بوده و نشانهای از نزدیک شدن به زمان زایمان است، اما در صورت مشاهده هر نوع خونریزی واژینال، باید فوراً به همراه جنینتان توسط پزشک، معاینه شوید.
خونریزی مرتبط با جفت میتواند برای جنین خطرناک باشد. ورم کم در پاها و قوزک پاها در طول بارداری طبیعی است، اما اگر با رنگ پریدگی، ورم یکطرفه و تنگی نفس همراه باشد، ممکن است به ترومبوآمبولی مبتلا شده باشید که نیاز به بررسی بیشتر توسط پزشک دارد. ورم ناگهانی دست و صورت همراه با سردرد مداوم، حالت تهوع یا تاری دید، ممکن است نشاندهنده مسمومیت بارداری یا پرهاکلامپسی باشد که عارضهای خطرناک است و باید فوراً درمان شود.
سخن پایانی
یکی از مشکلاتی که ممکن است برخی از مادران در هفته سی و هشت بارداری با آن مواجه شوند، فکر کردن به روز زایمان و اتفاقات قبل و بعد از آن است که ممکن است باعث آشفتگی ذهنی شود. در این دوره، احساس افسردگی یا کمبود انرژی ذهنی برای برخی امور وجود دارد. برای کاهش این احساسات، تلاش کنید که تنها نباشید و با دوستان و خانواده صحبت کنید. این کار علاوه بر ارتقای انرژی ذهنی، باعث دور شدن افکار منفی از شما میشود.
سوالات متداول در مورد هفته سی و هشت بارداری
در این هفته ۹ ماه و دو هفته از شروع بارداری شما میگذرد.
در هفتههای آخر بارداری، میزان ترشحات واژن افزایش مییابد که این حالت کاملاً طبیعی است و باعث آمادگی کانال زایمان برای زایمان طبیعی میشود.
در هفته سی و هشتم حاملگی جنین کامل شده و ریهها به بلوغ رسیدهاند. به همین دلیل زایمان در این هفته هیچ مشکلی نداشته و خطری برای نوزاد ندارد.
در هفته سی و هشت بارداری، فشار رحم بر روی گردش خون پاها تاثیر میگذارد. از طرفی، در طول دوران بارداری، تجمع مایعات در بدن زیاد میشود که این ممکن است باعث ورم پا، بهویژه مچ پا شود، اما پس از زایمان این وضعیت بهبود مییابد. هفته سی و هشت بارداری یعنی چند ماهگی؟
علت ترشحات در هفته ۳۸ بارداری چیست؟
آیا زایمان در هفته ۳۸ حاملگی بی خطر است؟
علت ورم پا در هفته ۳۸ بارداری چیست؟