پوست ظریف پشت گوش یک منبع مرسوم برای ایجاد بثورات پوستی از جمله دانه های ریز و جوش است. اما تشخیص و درمان آنها دشوار است زیرا شما خودتان نمی توانید منطقه آسیب دیده را به خوبی مشاهده کنید.
دلایل زیادی برای ایجاد جوش پشت گوش وجود دارد که از تحریکات پوست ناشی از محصولات مراقبت از مو گرفته تا عفونت های قارچی از جمله علل آن به شمار می روند.
علت جوش پشت گوش
دانه های پشت گوش ممکن است باعث خارش، قرمزی، ورم و پوسته پوسته شدن پوست شوند که ممکن است علائم متغیری از تحریک کننده تا دردناک ایجاد کنند. در ادامه برخی از علل شایع جوش پشت گوش ها ذکر شده است.
اگر درمانهای خانگی قادر به برطرف نمودن جوش پشت گوش شما نبودهاند و با یا علائم عفونت همراه بوده اند، بهتر است با متخصصین پوست طبینجا در اینباره مشورت نمایید.
اگزما (درماتیت آتوپیک)
اگزما یک بیماری خارش دار پوستی است که می تواند ناحیه پوست پشت گوش ها و همچنین بیشتر نواحی خود گوش را تحت تاثیر قرار دهد. علائم بثورات اگزما در پشت گوش عبارتند از:
- پوست ترک خورده
- قرمزی
- پوسته پوسته شدن
اکثر افراد مبتلا به اگزمای گوش متوجه پوسته پوسته شدن پوست در جایی می شوند که آویزه گوش با پوست برخورد می کند.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی زمانی ایجاد می شود که با چیزی که به آن حساسیت دارید یا پوست شما را تحریک می کند تماس پیدا کنید. گوش ها در برابر درماتیت تماسی آسیب پذیر هستند و ممکن است در هنگام استفاده از محصولات مراقبتی پوست یا محصولات مراقبت از مو، باعث تحریک پوست پشت گوش شوند. برخی از عطرها، لوازم آرایشی و گوشواره (به ویژه آنهایی که از نیکل تهیه شده اند) نیز می توانند باعث ایجاد درماتیت تماسی شوند.
علائم درماتیت تماسی پشت گوش عبارتند از:
- خشکی پوست
- پوست قرمز و تحریک شده
- خارش پوست
اگر از محصول جدید مراقبت از پوست یا مراقبتی مو استفاده کرده و سوزش پوست را تجربه کرده اید، به احتمال زیاد علت جوش پشت گوش ناشی از این مواد است.
عفونت قارچی
عفونت های قارچی می توانند چین های پوستی مانند پوست پشت گوش را تحت تأثیر قرار دهند. علائم عفونت قارچی پشت گوش عبارتند از:
- تاول زدن
- سوزش
- خارش
- لایه برداری
- پوسته پوسته شدن پوست
کرم حلقوی یکی دیگر از انواع عفونت های قارچی است که می تواند باعث ایجاد زخم قرمز و دایره ای روی پوست شود. گاهی اوقات، ممکن است فرد بیش از یک حلقه شبیه بثورات پشت گوش داشته باشد.
درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک که به عنوان شوره نیز شناخته می شود، شرایطی است که می تواند باعث ایجاد فلس های سفید یا زرد روی پوست سر شود. پشت گوش ها نیز ممکن است آسیب ببینند. علائم دیگر شوره پشت گوش شامل:
- خارش
- پوسته های ضخیم روی پوست و گاهی زهکشی شفاف تا زرد
- پوسته ها ممکن است پوسته پوسته شوند.
گرانولوم آنولار
گرانولوم آنولار یک بیماری پوستی است که می تواند باعث ایجاد لکه های قرمز و برجسته پوستی شود. این وضعیت گاهی اوقات علائم مشابه با کرم حلقوی ایجاد می کند. ممکن است فقط یک یا چند لکه پوستی داشته باشید.
در صورت داشتن گرانولوم حلقوی، علاوه بر بثورات قرمز، ممکن است توده های عمیق و گرد در پوست ناحیه آسیب دیده مشاهده کنید.
لیکن پلان
لیکن پلان یک اختلال خود ایمنی است که می تواند باعث التهاب پوست از جمله داخل و اطراف گوش شود. این وضعیت حتی می تواند باعث کاهش شنوایی در برخی افراد شود. سایر علائم لیکن پلان شامل:
- زنگ در گوش
- خونریزی
- درد
- ترشحات گوش
پیتریازیس روزه آ
پیتریازیس روزه آ Pityriasis rosea یک بیماری پوستی است که باعث بثورات صورتی و پوسته پوسته می شود که ممکن است خارش داشته یا بدون خارش باشند.
اکثر افراد مبتلا به این بیماری ابتدا دارای نوعی ویروسی آن هستند که علائمی، مانند آبریزش بینی، گلودرد و خستگی بی دلیل دارند. دانه های پشت گوش ناشی از قرمزی می تواند چندین ماه طول بکشند. این بیماری بیشتر افراد 10 تا 35 ساله را تحت تأثیر قرار می دهد.
سرخجه
سرخچه که به سرخک آلمانی نیز معروف است، یک عفونت ویروسی است که باعث جوش پشت گوش می شود که ممکن است در پشت گردن هم ظاهر شود. بثورات معمولاً باعث ایجاد لکه های صورتی یا قرمز می شود که ممکن است به صورت لکه هایی در کنار هم قرار بگیرند. پس از شروع روی صورت و سر، بثورات ممکن است به سمت پایین گسترش یابند.
علائم دیگر سرخجه عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- سردرد
- خارشی که تا سه روز طول می کشد
- درد مفاصل
- ورم مفصل
- آبریزش بینی
- ورم غدد لنفاوی
اختراع واکسن سرخجه، که شامل واکسن سرخک، اوریون ، سرخجه (MMR) می شود، سرخجه را به یک بیماری نادر تبدیل کرده است. با این حال، هنوز هم امکان ابتلا به این ویروس وجود دارد.
لوپوس
لوپوس یک اختلال خود ایمنی است که می تواند باعث ایجاد بثورات یا زخم بر روی پوست شود. همه افراد مبتلا به لوپوس علائم پوستی آن را ندارند. لوپوس می تواند باعث دانه های پوستی در مناطقی از پوست شود که بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار دارند، مانند بازوها، گوش ها، صورت، پاها و گردن.
بثورات لوپوس معمولاً باعث قرمز شدن و پوسته پوسته شدن پوست می شود که دارای ضایعات گرد یا حلقه ای است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید معمولاً باعث بدتر شدن آنها می شود.
سرخک
سرخک یک عفونت ویروسی است که می تواند باعث دانه های پوستی شود که قبل از انتشار به سایر نقاط بدن از جمله در صورت و پشت گوش نمایان می شود. سرخک می تواند یک عفونت شدید و گاهی کشنده به ویژه در کودکان باشد.
سرخک باعث دانه های پوستی پشت گوش می شود که ممکن است به صورت لکه های قرمز و مسطح ظاهر شود که به یکدیگر متصل می شوند. این بیماری بسیار مسری است و می تواند علائمی مانند تب بالا، گلودرد، سرفه، التهاب چشم و آبریزش بینی ایجاد کند.
جوش پشت گوش در نوزاد یا کودک نوپا
نوزادان و کودکان نوپا نیز به دلیل شرایطی که معمولاً بزرگسالان با آن مواجه نمی شوند ممکن است جوش پشت گوش را تجربه کنند.
بعنوان مثال عرق سوز شدن پشت گوش یکی از این موارد است. این عارضه پوستی در چین خوردگی های پوست ایجاد می شود و گاهی اوقات وقتی آبسه نوزاد به پشت گوش می رود. پوست در صورت لمس قرمز، داغ و گاهی دردناک است.
والدین می توانند با استفاده از کرم های زینک یا سایر موانع رطوبت کننده، عرق سوز شدن را درمان کنند تا سد رطوبتی مانع از آسیب پوستی شود.
بیماری دیگری که می تواند باعث جوش پشت گوش شود بیماری دست، پا و دهان است. این وضعیت در کودکان در مراکز مراقبت از کودکان و پیش دبستانی ها رایج است. علاوه بر دانه های قرمز و تاول زا، ممکن است کودک تب، گلودرد و آبریزش بینی داشته باشد.
درماتیت سبورئیک یکی دیگر از شرایط احتمالی است که نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد.
درمان جوش پشت گوش
درمان جوش پشت گوش معمولاً به علت زمینه ای آن بستگی دارد. تمیز، خشک و مرطوب نگه داشتن پوست اغلب می تواند به درمان دانهها کمک کند.
اگر دانه های پشت گوش به دلیل عفونت قارچی یا باکتریایی باشد، پزشک ممکن است از داروهای خوراکی یا موضعی ضد قارچ یا آنتی بیوتیک ها برای درمان آنها استفاده کند. به ویژه اگر پوست دچار خونریزی و ترک خوردگی شود، یا عفونی به نظر برسد احتمال تجویز دارو بیشتر خواهد بود.
درمان خانگی جوش پشت گوش
اگر بثورات ناشی از درماتیت آلرژیک باشد، اجتناب از ماده ای که باعث ایجاد جوش شده، می تواند به کاهش آنها کمک کند. برخی از موارد کمک کننده دیگر عبارتند از:
- محل آسیب دیده را با صابون و آب گرم تمیز کنید. همیشه دستان خود را قبل و بعد از لمس بثورات بشویید.
- بسته به علائم تان، می توانید از پماد ضد خارش یا پماد آنتی بیوتیکی فاقد عطر استفاده کنید. ناحیه آسیب دیده را بصورت شل با بانداژ بپوشانید و به پوست اجازه تنفس دهید.
- از خاراندن ناحیه آسیب دیده خودداری کنید.
- از کمپرس پوشانده در پارچه برای کاهش ورم پوست در پشت گوش ها استفاده کنید.