کیسه صفرا یکی از اندام های موجود در بدن است در سمت راست و زیر کبد واقع شده است. گاهی اوقات آنزیم ها و مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا ته نشین گردیده و رسوبات حاصل از آن ها سنگ هایی را ایجاد می کنند. البته نحوه تشکیل سنگ صفراوی به دلایل مختلفی در بدن صورت می گیرد. مواد تشکیل دهنده کیسه صفرا شامل ترکیباتی از کلسترول، کلسیم، بیلی روبین و سایر مواد می باشند که مجموعه آن ها صفرا نامیده می شود. این مواد ممکن است به مدت طولانی در این کیسه باقی بمانند. مایع سبز مایل به زرد صفرا در کبد تشکیل شده و در کیسه صفرا ذخیره می شود تا در هنگام نیاز به تجزیه و هضم چربی های موجود در مواد غذایی از آن ترشح گردند.
علائم سنگ کیسه صفرا
بسته به نوع سنگ های کیسه صفرا ممکن است فرد علائم مختلفی را تجربه نماید. به عنوان مثال اغلب افراد هیچ گونه علائم بالینی ندارند. ولی در صورتی که این سنگ مسیر مجاری صفراوی را مسدود نماید و باعث التهاب کیسه صفرا گردد ممکن است فرد علائم کوله سیستیک را احساس کند. از شایع ترین علائم سنگ کیسه صفرا درد شدید ناگهانی است که به مرور تشدید می گردد. این درد ممکن است در سمت راست بدن به دندان ها، بین نوک شانه و شانه سمت راست بدن منتشر گردد. حالت تهوع، استفراغ، تعریق، بی قراری نیز از دیگر علائم سنگ کیسه صفرا می باشند.
انواع سنگ کیسه صفرا
سنگ های صفراوی به دو نوع کلی طبقه بندی می شوند:
-
کلسترولی
در این حالت تجمع بیش از حد کلسترول می تواند عامل این حالت باشد.
-
رنگدانه ای
این حالت به دلیل تجمع بیش از حد بیلی روبین در صفرا اتفاق می افتد. نوع رنگدانه ای را می توان در بین بیماران کبدی، اختلالات خونی و بیماران مبتلا به عفونت های کیسه صفرا مشاهده نمود.
علل سنگ کیسه صفرا
دلایل بسیاری باعث بروز سنگ های کیسه صفرا می گردند. از یک ژن خاص که افراد را مستعد ابتلا به این سنگ ها می کند تا دلایل مختلف دیگر همگی می توانند مسبب این حالت باشند از جمله:
• سابقه خانوادگی وجود سنگ های کیسه صفرا
• اضافه وزن سریع در مدت کوتاه
• زنان باردار
• مصرف قرص های پیشگیری در زنان
• زنان تحت درمان با مقادیر بالای استروژن
• افراد با مصرف رژیم های غذایی پر چربی
• افراد بالای 60 سال به ویژه زنان نسبت به مردان دو برابر بیشتر احتمال ابتلا به این بیماری را دارند.
• فعالیت بدنی کم و ابتلای به دیابت
• هورمون درمانی در زنان یائسه
تشخیص سنگ کیسه صفرا
گاهی اوقات به دلیل نبود علائم بالینی افراد متوجه این بیماری در خود نشده و پزشکان در هنگام بررسی و درمان سایر بیماری ها متوجه وجود این بیماری در افراد می گردند. این بیماری با یک آزمایش خونی کلسترول، سی تی اسکن و اسکن اولتراسوند تشخیص داده می شود.
درمان سنگ کیسه صفرا
بسته به اندازه و مقادیر سنگ ها ممکن است درمان جراحی کوله سیستکتومی یا برداشتن کیسه صفرا تحت روش لاپاروسکوپی یا جراحی باز صورت گیرد.
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی نوبت بگیرید.