درد شکم یکی از مهمترین دلایلی است که افراد برای درمان آن به دنبال مراقبت های پزشکی هستند و جای تعجب نیست چرا که این حالت می تواند از یک کشیدگی عضله تا شرایط تهدیدکننده حیات بنام آنوریسم متغیر باشد.
نوع درد شکم سمت را تشخیص دهید
درد شکم علامت شایعی است که باعث ویزیت سرپایی میلیون ها نفر می شود و در واقع یکی از شایع ترین دلایل مراجعه به پزشکان است. اگر درد سمت چپ شکم به حدی باشد که فرد به اورژانس مراجعه کند ممکن است پزشک آزمایش های تخصصی هم چون تصویربرداری سی تی اسکن را درخواست نماید. در حالی که شرایط جدی مانند پارگی آنوریسم آئورت، پارگی آئورت، روده سوراخ شده یا پیچ خورده و شرایط کمبود گردش خون به روده (ایسکمی) ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی برای اصلاح داشته باشد، بسیاری از شرایط دیگر را می توان با اطمینان در مطب پزشک ارزیابی نمود.
منطقه درد شکم را پیدا کنید
ابتدا پزشک محل دقیق درد را پیدا می کند. اگر این درد بیشتر در قسمت بالای شکم باشد، می تواند معده یا کلیه باعث آن شوند مانند سوء هاضمه، نفخ، ریفلاکس، گاستریت، زخم و سنگ کلیه. اگر درد شکمی سمت چپ به سمت پایین متمایل باشد پزشکان شرایط روده بزرگ مانند التهاب کولون و کولیت، بیماری های زنان مانند کیست تخمدان یا آندومتریوز و یا بیضه فکر می کنند. علاوه بر درد، پزشک به دنبال تب، خون در مدفوع، تهوع و استفراغ مداوم، کاهش وزن یا تغییر در ادرار خواهد بود. هم چنین پزشکان درد همراه با بی حسی، سوزش، سوزن سوزن شدن یا خارش پوست همراه با بثورات پوستی مانند تاول را مورد بررسی قرار خواهند داد.
التهاب کولون و درد شکم ناشی از آن
التهاب دیواره روده بزرگ که با عنوان دیورتیکولیت نیز شناخته می شود یکی از شایع ترین دلایل دردهای تحتانی سمت چپ شکم می باشد و به صورت کلاسیک با تب همراه است. تغییر در عادت های روده، گاهی اوقات خون در مدفوع، لرز و علائم نسبتا موضعی همراه گردد. در موارد جدی تر این حالت می تواند منجر به خون ریزی، پارگی و انسداد گردد. تشخیص این شرایط نیازمند معاینه بالینی و عکسبرداری می باشد. تشخیص این حالت بسیار مهم است چرا که نیازمند درمان های سریع آنتی بیوتیکی می باشد.
کولیت علل درد شکم
اگر چه درد شکم مرتبط با دیورتیکولیت به طور ناگهانی بروز می کند ولی علائم کولیت یا التهاب روده بزرگ به تدریج اتفاق می افتد. هم چنین کولیت تغییراتی در عملکرد روده مانند اسهال یا اسهال خونی ایجاد می کند ولی دیورتیکولیت این چنین نیست. کولیت اغلب در اثر عفونت ها (مانند مسمومیت با مواد غذایی)، خون رسانی ضعیف و واکنش های خود ایمنی ایجاد می شود.
درد شکم ناشی از گاستریت
این اصطلاح به شرایطی اطلاق می شود که لایه داخلی معده دچار التهاب می گردد. التهاب می تواند به دلیل عفونت، استفاده منظم از داروهای تسکین دهنده درد یا نوشیدن زیاد الکل باشد. علائم گاستریت ممکن است به طور ناگهانی اتفاق بیفتد (گاستریت حاد) یا به آرامی اتفاق بیفتد (گاستریت مزمن)، و در بعضی موارد، گاستریت می تواند منجر به زخم شود. زخم ها و گاستریت ها یکی از شایع ترین دلایل درد شکمی سمت چپ در ناحیه فوقانی می باشند و به طور معمول به صورت درد عمیق و سایشی در سمت چپ شکم بروز می یابند که ممکن است شب ها تشدید یافته و بعد از غذا بهبود یابد. این شرایط همچنین اغلب می تواند با حالت تهوع و استفراغ، کاهش وزن و مدفوع تیره همراه گردد.
درد شکم از علائم زونا
اگر به آبله مرغان مبتلا بوده اید در این صورت ویروس واریسلا زوستر می تواند به صورت ده ها سال خفته در بدنتان باقی مانده و به صورت زونا بروز یابد. به گفته بنیاد ملی زونا مردم اغلب علائم بیماری زونا را به اشتباه تشخیص می دهند. اگر درد شکمی سمت چپ با علائم پوستی مانند بثورات، بی حسی یا سوزش همراه باشد پزشک احتمالا نیاز به بررسی دقیقتر بیماری زونا خواهد داشت.
آنوریسم آئورت شکمی و درد شکم
این حالت شرایط بسیار خطرناکی است چرا که در آن آئورت که یک رگ خونی بزرگ خون رسان دچار پارگی می شود. این حالت به آرامی اتفاق می افتد و اغلب بدون علامت است. با بزرگی آنوریسم آئورت شکمی برخی از افراد ممکن است متوجه احساس ضربان در کنار ناف، درد شدید مداوم در شکم یا بالای شکم و حتی درد کمر گردند.
سوء هاضمه علل شایع درد شکم
همه ما احساس سنگینی معده، پری شکم بعد از غذا خوردن، نفخ، احساس سوزش در روده و معده را تجربه کرده ایم. سوء هاضمه می تواند ناشی از مشکلات اساسی رژیم غذایی، اضطراب، واکنش به داروها، بارداری یا بیماری باشد. انواع داروهای بدون نسخه برای درمان سوء هاضمه در دسترس است، اما اغلب اوقات ارزیابی و تغییر رژیم غذایی مؤثر می باشد.
کیست های تخمدان و درد شکم ناشی از آن
تخمدانها در قسمت تحتانی شکم در دو طرف رحم قرار دارند. بعضی از خانمها کیست تخمدان، کیسه های پر از مایع را تجربه می کنند که در تخمدان ها ایجاد می شوند، اما معمولاً بدون درد هستند و به طور خود به خودی از بین می روند. بسیاری از خانمها حتی نمی دانند که چنین مشکلی را داشته اند. با این وجود در برخی موارد می توانند آغازگر دردهای رحمی گردند. اگر درد شکمی سمت چپ به صورت تیر کشنده باشد و یا با تب، سرگیجه و تنفس تند همراه باشد ممکن است نشان دهنده پارگی کیست یا پارگی تخمدان باشد که هر دو نیازمند اقدامات فوری اورژانسی می باشند. در حالی که هیچ راهی برای جلوگیری از کیست تخمدان وجود ندارد، می توان آنها را هنگام معاینه روتین لگن یا از طریق سونوگرافی تشخیص داد.
درد شکم و علائم سنگ کلیه
سنگ کلیه هنگامی رخ می دهد که تکه هایی از رسوبات معدنی سخت به طور طبیعی در کلیه جمع می شوند و وارد مجرای ادرار می گردند. علاوه بر درد شکمی، احتمالاً علائم ادراری مانند ناراحتی، تغییر رنگ، بوی ناخوشایند یا نیاز مداوم به تخلیه مثانه را نیز تجربه خواهید کرد. براساس بنیاد ملی کلیه، سالانه بیش از نیم میلیون نفر برای مشکلات سنگ کلیه به اورژانس مراجعه می کنند. سنگ کلیه به دلیل عدم نوشیدن آب کافی، ورزش (خیلی زیاد یا خیلی کم)، چاقی، جراحی کاهش وزن یا خوردن مواد غذایی با نمک یا قند زیاد ایجاد می شوند. بهترین راه برای پیشگیری و از بین رفتن سنگ کلیه، مرطوب ماندن و مصرف مقادیر کافی آب است.
خستگی یا کشیدگی عضله شکم
بالا بردن، پیچ خوردن و یا بیش از نشستن و برخواستن و یا حتی سرفه و عطسه می توانند باعث کشیدگی عضله شکم گردند. یک گرفتگی عضله شکمی یا کشیدگی معمولا در نتیجه یک فشار یا ورزش بیش از حد ایجاد می گردد. این احساس گرفتگی می تواند باعث درد حاد، کبودی، تورم یا اسپاسم شود. بهترین راه بهبودی استراحت و استفاده از یک کمپرس سرد برای خلاصی از درد آن است.
درد شکم ناشی از بیماری التهابی لگن
PID یا بیماری التهابی لگن یک عفونت و التهاب در اندام های لگن زن از جمله رحم، لوله های فالوپی، تخمدان ها و دهانه رحم می باشد. این حالت با آنتی بیوتیک درمان پذیر است. زنان فعال از نظر جنسی زیر 25 سال بیشترین خطر ابتلا به PID را دارند. طبق مراکز کنترل بیماری، PID اغلب به دلیل بیماریهای مقاربتی درمان نشده (STDs) ایجاد می شود و از هر هشت زن مبتلا به PID یکی از آنها در بارداری خود با مشکل روبرو است. بیماری التهابی لگن ممکن است علائمی ایجاد نکند، اما در موارد دیگر می تواند باعث درد شکم یا لگن، تب، ترشحات واژن، ادرار دردناک یا مقاربت جنسی دردناک شوند.
باد کردن شکم
آروغ زدن، باد شکم، نفخ و یا ناراحتی و درد در شکم می توانند ناشی از علائم گاز باشند که بخشی از روند هضم است. برخی از افراد 13 تا 21 بار نفخ شکم خود را خارج می سازند. این نفخ اگر چه دردناک نیست اما می تواند شرم آور باشد. این نفخ اغلب در اثر بلعیدن هوا هنگام جویدن آدامس، خوردن و نوشیدن بسیار سریع ایجاد می شود و یا باکتری های موجود در روده بزرگ در هنگام شکستن مواد غذایی این گاز را ایجاد می کنند. بنابراین رژیم غذایی اغلب ایجاد کننده این گاز است. افرادی که شرایط خاصی مانند بیماری سلیاک، سندرم روده تحریک پذیر یا عدم تحمل لاکتوز یا فروکتوز دارند احتمالا این شرایط را بیشتر تجربه می کنند.
فتق در شکم
بارزترین علامت فتق برآمدگی یا توده در شکم است که ناشی از وارد آمدن فشار به عضله یا بافت های دیگر می باشد. طبق گفته کلینیک کلیولند، انواع مختلفی از فتق وجود دارد، اما شایعترین آنها (75 تا 85 درصد موارد) را فتق کشاله ران تشکیل می دهد: روده یا مثانه از طریق دیواره شکم یا کشاله ران دچار فتق می شوند. ممکن است شما بتوانید این توده را به داخل فشار دهید و یا ممکن است در هنگام دراز کشیدن این فتق ناپدید شود اما فعالیت هایی مانند گریه کردن، خندیدن، سرفه یا فعالیت بدنی می تواند توده را به عقب برگرداند و می تواند دردناک باشد. علائم دیگر فتق شامل احساس درد، احساس پری و درد در هنگام بلند کردن اجسام باشد. پزشک برای درمان این شرایط ممکن است درمان هایی مانند جراحی را تجویز نماید.
علل درد شکم و انسداد روده
انسداد فیزیکی کامل و یا جزیی بخشی از روده کوچک و یا بزرگ می تواند مانع فعالیت های معمول روده گردد. دلایل معمول شامل زخم بافتی به دنبال جراحی، فتق و تومور باشد. علایم آن می تواند شامل درد، نفخ و از دست دادن اشتها باشد. درمان های متعدد بسته به منبع و شدت انسداد دارند. ولی انسدادهای شدید می توانند به قدری شدید باشند که نیازمند بستری در بیمارستان و حتی جراحی باشند تا از نحوه حرکات روده و دفع گاز و مدفوع اطمینان حاصل شود. اگر این شرایط درمان نشوند ممکن است باعث پارگی روده و حتی مرگ شوند.
- شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص گوارش نوبت بگیرید.